Критикуват България заради правосъдието по екопроблеми

Животът

31-08-2012, 10:55

Снимка:

fakti.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Причината за подготвяното становище са жалби на българските екоактивисти.

Комитетът за прилагането на Орхуската конвенция към ООН подготвя критики към България заради пропуски в достъпа на български граждани до правосъдие по екологични проблеми,

съобщиха от екокоалицията "За да остане природа в България", цитирани от Дневник. Конвенцията, ратифицирана от България и в сила от 2004 г., касае екологичната демокрация - достъпа на граждани до информация за околната среда, гражданското участие във взимането на решения по такива въпроси и достъпа до правосъдие по екологични проблеми. Конкретната критика към държавата е за силно ограничените възможности да се обжалват по съдебен ред застроителните планове в България (общите и подробните устройствени планове). По българския Закон за устройство на територията общите устройствени планове не могат да се обжалват, а подробните могат да се жалят само от "съседи" на урбанизирания парцел.

Причината за подготвяното становище са жалби на българските активистите за ограничен достъп до правосъдие от българските съдилища, подкрепени с няколко знакови природозащитни казуса. Сред тях е и сега продължаващият процес срещу Общия устройствен план на община Царево. Друг аналогичен случай от последните години, бе приемането на общия устройствен план на ски центъра Перелик в Родопите (т.нар. проект "Супер Перелик"), както и случаят със ски зона Банско.

 "Липсата на граждански контрол и чувството за безнаказаност в органите на местното самоуправление са довели през годините до презастрояване, замърсяване и увреждане на природната среда. Това се наблюдава в курорти като Слънчев бряг и Банско, което силно влияе върху качеството на туристическата услуга", заявиха от природозащитните организации.

От екокоалицията призоваха управляващите да приведат националното законодателство, конкретно Закона за устройство на територията, в унисон с международните стандарти за достъп до правосъдие - "Така ще се даде възможност на гражданското общество да контролира всеки опит на уязвимите за корупция общински администрации да позволяват застрояване в нарушение на обществения интерес".