"Клиент" хванат да бели картофи в кухнята на кръчма

Мисия Варна

31-08-2012, 16:07

Снимка:

nojivilichka.wordpress.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Хванатите в нарушение служители често се оправдават, че работят за няколко часа "по заместване"

Кръчмите имат нови практики - "клиентите" да си приготвят храната сами.

При проверките на Инспекцията по труда, проверяващите се натъкнали на мъж, който белел картофи в кухнята на заведение. Това съобщи шефът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов, цитиран от Дарик. Човекът твърдял, че не е служител на кръчмата, а клиент. Иванов сподели още, че кръчмата, в която се е разиграла ситуацията не е на плажа.

Вчера приключи кампанията за масирани проверки за трудови договори в сезонни обекти. Констатирани са общо  6 312 като голяма част от тях са за нерегламентирано работно време. Инспекторите са извършили проверки в обхванатите обекти са 1 121, повечето от които са търговски обекти, хотели и ресторанти.

Данните от извършените проверки сочат, че намалява броят на работещи "на черно" по морето. От началото на юни до сега във Варна са засечени 115 души без договори.  За същия период на миналата година те са били 190 души, а през 2010 г. – 280. Нито един сезонен работник не се е оплакал пред контролните органи, че работи без трудов договор, сочи още статистиката. Хванатите в нарушение служители често се оправдават, че работят за няколко часа "по заместване".