По-страшен от студа е само гладът

Новините

03-09-2012, 05:39

Снимка:

Архив

Автор:

в. "Труд"

Всичко от Автора

Министърът не приема  критиките за продажбата на 154 000 дка земя срещу компенсаторни бонове

Цените не слушат министрите, а пазара, повтаря думите си от миналата седмица министърът на земеделието Мирослав Найденов в обширно интервю за в. „Труд”.

Той абяснява, че се дава възможността дървата за огрев да стигат по-евтино до хората, защото по веригата няма да има посредници, които да ги оскъпяват. Цената в Гърция за кубик е над 100 евро, в България върви над 80 лв. Гръцките търговци влизат у нас и изкупуват цялата продукция от българските складове на едро. На общия пазар на ЕС никой не може да ги спре. Същевременно от години насам всяка есен кметовете по селата оформят списъци, дават ги на горските и те разрешават на местните сами да секат до 10 кубика дърва. На кубик плащат по 12 лв. От тази практика обаче не могат да се възползват много хора, защото не могат чисто физически да добиват дървата. Затова, за да защитим най-бедните, решихме да разширим тази практика и списъците да се правят за хора, които искат да си купят направо отсечени дървета от горското. Добитите за тях дърва струват 36 лв. кубик, казва Найденов и успокоява търговците за бизнеса им..

Министърът отговаря на въпрос грешка ли бе замразяането на цените на 10 артикула. Когато тръгнат цените нагоре, всички питат - къде е държавата? И масово тръгват призиви за таван на цените. Държавата не може да слага тавани, това е категоричен факт и никой не си го е помислял. Когато обаче се разговаря, както в случая с търговските вериги - за яйчената криза преди Великден или по-късно за 10-те продукта, започват обвиненията, че нарушаваме принципите на пазара. Е, казано е - угодия няма.

По отношение на продажбата на 154 000 дка земя срещу компенсаторни бонове министърът смята, че критиките към него са неоснователни, а очаквал тук да има консенсус и адмирации от всички страни. И всъщност извън политическите сили всички останали- зърнопроизводители, собственици на земеделски земи, на компенсаторни инструменти, финансовите институции, всички адмирират. „Нали си спомняте, че когато приключи реституцията на земята, част от нивите не бяха върнати на хората, защото вече бяха урбанизирани. Тогава на тези собственици държавата емитира компенсаторните бонове и им ги даде като компенсация при номинал 1 бон - 1 лев. Държавата се ангажира да прави търгове и да им продаде земи срещу тези бонове. В крайна сметка хората останаха ограбени, на тях комунистите са им взели земята, след което уж демократите е трябвало да им я върнат, но не са го направили. Вече 12-13 години няма справедливост. От 2000 г. насам подобни търгове са правени от всички правителства. Изтъргувани са над 200 000 дка до момента. Имаме съмнения, че са правили малки търгове на апетитни парчета за определени хора. Прозрачно обявихме търга във всички големи вестници. Този, който желае да участва, той може да се подготви. Презумпцията е, че ще участва някой, който има бонове. Ние правим търга за хората, които имат хартийки. И второ, дори да не участват, те могат да получат добри пари за боновете си, защото те от 30 стотинки стигнаха 85 ст. Ще спечели не този, който играе на търга. Ще спечели този, който си продава бона, т.е. хората, защото цената на хартийките сигурно ще се повиши до нивото на номинала от 1 лв. Идеята е да има социална справедливост. Що се отнася до въпроса, че някой е знаел преди: ние не сме крили. Когато събрах шефовете на областните дирекции и казах да правят инвентаризация, всъщност съм казал на 30 човека. Те от своя страна са казали на още над 250 директори на общински служби “Земеделие”. Имайте предвид, че преди 2 месеца са знаели 1000 човека. А още преди година и половина през медиите разбра цяла България, защото в пакета от антикризисни мерки на ГЕРБ казахме, че ще има такива търгове. Хората, които се интересуват и искат да купуват земя, още от тогава започнаха да се подготвят. В обращение очакваме да влязат 70-80 млн. лв. свежи пари срещу търговията с купуването на компенсаторки. Тези пари директно ще влязат в икономиката”, казва министър Найденов и допълва, че ако останат от тези 150 000 дка непродадени площи, ще ги предложат още веднъж на нов търг.