Без мръвки по празниците, прасетата - изчезващ вид

Новините

07-09-2012, 11:24

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

За да изкарат колбаси на пазара, месопреработвателите изцяло разчитат на внос

Българското производство на свинско месо задоволява само 20 на сто от потребностите от свежи мръвки в магазините.

Всичко останало, което е по нашите месарски щандове, е дошло от други страни в общността, предимно от Испания, Германия и Полша, съобщи за „Монитор” д-р Румен Караманов, член на управителния съвет на Асоциацията на индустриалните свиневъди.

В същото време, за да изкарат колбаси на пазара, месопреработвателите изцяло разчитат на внос. В страната ни е имало около 4 млн. свине преди две десетилетия, при влизането ни в ЕС прасетата вече са останали 1 милион, но в момента са под 500 000, каза д-р Добрин Папазов, който ръководи Асоциацията на свиневъдите в България. Според него обаче догодина свинете ще останат под 200 000.

За да увеличат рандемана и трайността на месото обаче, преработвателите пребягват до т.нар. окрехкотяване. Това е третиране на месото, след което по нашите закони този продукт трябва да се продава като полуфабрикат  и дори не бива да стои на щанда с пресните мръвки, а да е изложено при преработените меса. В месото се инжектират разтвори, които се задържат там, и теглото се увеличава, по-дълъг става и срокът на годност, съобщава dnes.bg.