Атомстройекспорт увеличи иска си към НЕК на 1 млрд.евро

Парите

11-09-2012, 13:52

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Досега руската компания искаше 58 млн. евро.

Атомстройекспорт увеличи до един милиард евро своя иск срещу Националната електрическа компания (НЕК ЕАД) на България за отказа от строителството на АЕЦ Белене,

съобщи Дневник като цитира ИТАР-ТАСС. Делото се води в Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж. Досега руската компания искаше 58 млн. евро, а България предяви претенции за подобна сума за неизкупено от руснаците старо оборудване на площадката

Увеличаването на исканията е поради това, че в момента проектът е прекратен предсрочно от правителството на България, изтекъл е срокът на действие на Споразумението от 29 ноември 2006 година, а НЕК ЕАД все още отказва да възстанови на "Атомстройекспорт" понесените разходи и загуби, обясняват представители на компанията.

"Атомстройекспорт" предявяват претенции за стойността на всички работи, изпълнени по проекта - стойността на оборудването с продължителен цикъл на производство, загуби, съхранение на склад на вече готово оборудване, разходи за проведените стрестестове по критериите след аварията във Фукушима, а също и разходите за кредити, до които компанията прибягнала след като НЕК спряла да плаща.  

"Руската страна като добросъвестен партньор не само изпълняваше основните си задължения, но и предложи на България различни варианти за сътрудничество, за да бъде осъществен проектът успешно, включително като привлече чужди инвеститори, създаде проектна компания, преструктурира задълженията и предостави заемни средства", са коментирали пред ИТАР ТАСС представители на държавната корпорация "Росатом", част от която е "Атомстройекспорт".