Избрани Новини
Цикория - растението на 2012
Растението, което помага почти за всичко, бележи своя триумф през тази година
Ако до преди години почти никой нищо не знаеше за зеленчука, който се превъща в красиво цвете, и за неговите вълшебни свойства, то сега всеки, който се храни здравословно има в менюто си цикория през тази година
Цикория двугодишно растение, през първата година образува кореноплодно с листна розетка, а през втората - стъбла с цветове.
Листата на цикорията съдържат белтъчини, захари, минерални соли и инулин. Инулинът представлява горчиво вещество с благотворен ефект върху храносмилането. Кореноплодите са богати на инулин и фруктоза и се използват като заместител на кафето.
В 100 грама цикория има 23 ккал, 1,7 г протеини, 0,2 г мазнини, 4 г въглехидрати. Цикорията има много високо съдържание на фосфор, калций, магнезий и витамини А1, В1, В2, С, Е. Тя действа благоприятно на костите, ставите, на косата и ноктите.
Цикорията намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и укрепва имунната система. Растението прочиства кръвта, а отварата от цикория повишава тонуса, премахва стреса и успокоява нервното напрежение. Цикорията улеснява храносмилането, подобрява работата на сърцето, смъква кръвната захар и унищожава микробите. Благоприятна е при лечение на черния дроб. Много помага при проблеми със стомаха и далака.Използва се и за лек за далака, цироза, захарна болест, жълтеница, изпотяване, глисти у децата, кръв в урината.
Цикорията е нискокалорична и подобрява храносмилането. Освен това намалява съдържанието на захар в кръвта и увеличава физическата издръжливост. Кореноплодната цикория съдържа в големи количества инулин, който я прави изключително подходяща за диети и за храна на хора, страдащи от диабет. салатната цикория е много богата на витамини и минерали.