Избрани Новини
Салмонелата във Варна се оказа епидемия
Фирмата „Варна оборот“ е доставчикът на пилешкото месо, от което тръгна заразата. Всяка доставка от продукта е със сертификат за качество и се проверява, каза Бозов.
Заболяването със салмонела във Варна е станало вторично. Става въпрос за епидемичен взрив от салмонела, възникнал по всяка вероятност след консумация на заразен хранителен продукт, твърди главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Първоначално е имало съмнение, че основно е от дейността на млечна кухня във Варна, но впоследствие развитието на епидемиологичния взрив показва, че не могат да се свързват случаите само с нея, тъй като има и възникнали случаи и от други млечни кухни, детски градини, а и от възрастни пациенти, които нямат общо с консумацията от детските кухни. Първо е изследван целият персонал, за да се види дали няма носител от там, като резултатите са били отрицателни, допълва д-р Кунев.
Българска агенция по безопасност на храните затвори кухните за два дни, проведена е дезинфекция, така че да няма никакви съмнения в безопасността за храната, която излиза от тях, коментира още здравния инспектор. Той добави, че има вероятност случаите на заразяване да са повече от тези 45, които са доказани микробиологично. "По всяка вероятност някои от случаите са останали под общата диагноза ентероколити, които също имаха увеличение в периода август-септември".
35 от всички заболели са на възраст от 1 до 4 години, 3 деца са на възраст до 1 година, 2 са на възраст от 5 до 9, 2 лица са над 18 години. Здравният инспектор заяви, че от епидемиологична гледна точка случаят е приключил и добави, че вероятно става въпрос за заразяване от партида пилешко месо.
По време на днешната сесия на Общинския съвет във Варна зам.-кметът по здравеопазване Христо Бозов поясни, че само три деца са останали на болнично лечение, всички останали са изписани в много добро състояние.
"Няма нови случаи на заразяване със салмонела. 13 от 21 деца, които пострадаха от бактерията в началото на месеца, са ползвали услугите на млечната кухня на дружеството „Стопанска и спомагателна дейност“, съобщи пред общинските съветници доц. Бозов.
В момента в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Марина са 2 или 3 деца, останалите са изписани в много добро състояние, увери той. Първоначалните резултати от изследванията показват, че салмонелата е от тип Д.
Общо 3000 деца се хранят в детските кухни, като за издръжката на този тип услуга общината дава 1,47 млн. лева. Купонът, който родителите плащат, струва 1,20 лева, толкова е и общинската субсидия.
Фирмата „Варна оборот“ е доставчикът на пилешкото месо, от което тръгна заразата. Всяка доставка от продукта е със сертификат за качество и се проверява, каза Бозов.