Избрани Новини
Манджа с грозде за гурме мераклии
Сушеното грозде преборва депресивните състояния, умората и липса на концентрация.
Есента е сезонът на депресиите, но те нямат шанс пред стафидите. Именно сушеното грозде преборва депресивните състояния, умората и липса на концентрация. Добре е да посегнем към него при нарушен душевен комфорт или в следобедните часове, когато усетим, че умората започва да ни побеждава, съветват специалистите.
Гроздето е с много високо захарно съдържание. Съдържа изключително глюкоза и фруктоза, които директно навлизат в кръвта и достигат до всяка клетка от организма. Примамливият плод, който сега изобилства на пазара, е и с богато съдържание на органични киселини като ябълчена, винена, лимонена, фосфорна и други. Те стимулират всички етапи на обмяната на веществата. Прясно изцеденият гроздов сок пък е най-богат на хранителни и биологично активни вещества в сравнение с всички други натурални сокове. Освен много захар и минерални вещества той съдържа фосфати, малко белтъчини, витамин Р, РР, С и витамини от група В. Той влияе благоприятно върху апетита.
Не злоупотребявайте с големи количества стафиди, ако ви притеснява наднормено тегло, ако страдате от захарен диабет и язва, предупреждават специалистите.
Зелена салата със стафиди
Необходими продукти:
1 зелена салата, 1 стрък пресен лук, 100-150 г синьо сирене, шепа гроздови зърна или стафиди, 1 домат, балсамов оцет или лимонов сок, зехтин, царевица /по желание/.
Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци се нарязват и се смесват. Сиренето се натрошава и се поръсва. Добавят се гроздовите зърна - цели или на половинки. Овкусява се с подправките. По желание може да се аранжира с царевица.
Хапки със сирене
Необходими продукти:
450 г сирене, 2 с.л. краве масло, зърна от грозде, смлян черен пипер и печен шам фъстък или орехи.
Начин на приготвяне:
Смесват се сиренето и маслото, подправят се с черния пипер и се разбиват до получаване на еднородна смес. Оставя се в хладилника, докато стегне. След това се оформят малки топки. В центъра им се поставя по едно гроздово зърно. Накрая се овалват в смлените орехи или шам фъстък.
Баница с грозде
Необходими продукти:
500 г кори за баница, 800 г грозде, 3/4 ч.ч. олио, 300-350 г захар, 70 г галета, 100-150 г счукани орехи, 1/2 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Гроздето предварително се измива много добре и се оставя да се изсуши. Поръсва се една кора с олио, върху нея се слага втора кора и също се ръси с олио. Върху така залепналите кори се нареждат няколко реда грозде по дължина. Върху гроздето се поръсват 2 с.л. захар, 1 ч.л. галета, 1 с.л. орехи и щипка канела. Тези продукти може предварително да се смесят. Кората се навива на руло и се слага в намазнена правоъгълна тава. Така се приготвят всички кори, поръсват се с олио и се пече в умерена фурна до зачервяване. Гроздето се реди в ред, а не се разпръсква по цялата кора!
Сладкиш "Есен"
Необходими продукти:
2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 ч.ч. брашно, 1/2 пакетче бакпулвер, 1 ванилия, 1 ч.л. канела, 250 г зърна от грозде без семки
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Всички продукти се смесват и се разбъркват добре, докато се получи меко тесто. То се изсипва в намазана с олио и поръсена с брашно продълговата тавичка. Отгоре се нареждат добре измитите и подсушени зърна грозде. Сладкишът се поръсва със захар. Пече се при температура 180 градуса около 30-40 минути или докато клечка за зъби излиза свободно от тестото. Сладкишът се поднася леко охладен и нарязан на квадрати.