Тракийското имане за милиони изскочи на 10 см под земята

Новините

29-09-2012, 07:56

Автор:

"24 часа"

Всичко от Автора

Имането изскочило близо до кулата на двореца на тракийския владетел на Странджа Кортодзунтос

Само на 10 сантиметра под земята археолози изровиха в Синеморец съкровище от сребърни монети с изключителна нумизматичнастойност, пише "24 часа".

Имането, тежащо 4 кг,  изскочило край труднодостъпни скали близо до кулата на двореца на тракийския владетел на Странджа Кортодзунтос.

"Голям късмет изкарахме, че никой досега не го е изровил. Това съкровище е изключително важно най-вече, защото се открива в такъв археологически контекст в дом на тракийски владетел. Може да е било заровено в последните часове преди смъртта му или бягството му", коментира ръководителят на археологическата експедиция Даниела Агре от НАИМ на БАН. Тя е същата, която през 2006 г. откри 180 златни предмети, между които уникалните обеци на богинята Нике, в близост до трайкийска могила в района.

Според Агре монетите били в много добро състояние. По първоначални данни те са от времето на древните владетели Лизиох, Антиох, Селевкт и Никатор, Епифан от 3-ти и втората половина на 2 век преди Христа. Имало и от времето на Мостис, които много рядко се срещат в България. Били заровени в гърне, запечатано с олово, а върху него за замаскиране бил поставен друг керамичен съд.

Археолозите предполагат, че са били изнесени от двореца и скрити между скалите в онези смутни времена, когато отделните царства постоянно са враждували.

За първоначален оглед на монетите бе повикан един от най-големите специалисти в тази област проф. Иван Карайотов. После ще заминат в НАИМ за реставрация и консервация, след което ще бъдат върнати обратно в Царево. Плановете на местната администрация са да ги изложи в новооткрития исторически музей в града.

Според специалисти нумизмати по груба оценка съкровището може да надхвърли близо 1 млн. лв. На първо време археолозите преброили 200 монети, но се предполага, че може и да са повече, тъй като от времето някои били слепени от патината и ще се наложи да бъдат разреждани в специален разтвор.

Засега археолозите категорично отказват да коментират точната стойност на имането, за да не привлекат вниманието на иманярите в морското селце.

"Такива монети рядко постъпват при нас, повечето ги крадат иманярите. Затова от научна гледна точка находката е безценна", защото такива монети рядко постъпват при нас", коментира проф. Карайотов.