Бойко за "Белене": Първо референдум, после преговори

Новините

02-10-2012, 06:57

Снимка:

Архив

Автор:

Стандарт

Всичко от Автора

Президентът и премиерът се обединиха около мнението, че вотът за Втора атомна централа и този за изборите не бива да се провеждат заедно

"Всички преговори за АЕЦ "Белене" трябва веднага да бъдат спрени.

Референдумът трябва да се проведе максимално бързо и тогава да има дебат в парламента". Това заяви премиерът Бойко Борисов вчера. Малко преди него същата позиция за строежа на Втора атомна изказа и президентът Росен Плевнелиев. "Парламентът не трябва да бърза да взима решение за разговори с потенциалния инвеститор за "Белене", докато не се проведе общественото допитване", подчерта държавният глава.

Премиерът пък предложи референдумът "за" и "против" проекта за АЕЦ "Белене" да се проведе онлайн и така да тества електронното гласуване за избори. "Така първият референдум у нас няма да ни излезе скъпо", обясни Борисов. По думите му при преброяването 80% от хората са попълнили данните си в нета и така държавата е спестила много пари. 

Президентът и премиерът се обединиха около мнението, че вотът за Втора атомна централа и този за изборите не бива да се провеждат заедно. Референдумът може да се случи преди изборите, обясни премиерът, а държавният глава дори посочи срок - април 2013 г. Според Плевнелиев обаче от проекта "Белене" ще спечелят единствено търговците на ток.

"Данъкоплатците, които отиват да дадат своя вот, трябва да знаят откъде ще се вземат 22-те милиарда за проекта и как това ще повлияе на следващите бюджети", обясни и Борисов. Плевнелиев също подчерта, че е нужен много сериозен дебат и аргументи и от двете страни, за да вземат хората информиран избор.

"Нека никога повече решения за българската енергетика да не се взимат на тъмно и не се стартират милиардни проекти без договор", каза Плевнелиев. "Нека Станишев да каже защо не е подписал договора за "Белене", защитавайки българските интереси. След като той не го е подписал, защо аз трябва да го подписвам", подчерта и Борисов.