Храната изяде заплатата

Парите

03-10-2012, 08:09

Снимка:

n/a

Автор:

в. "Стандарт"

Всичко от Автора

Месото, сиренето и шоколадът нагоре с 30 на сто за месец

Нов лъвски скок на храни разтревожи народа, констатира "Стандарт".

Хората се оплакват, че харчат по-голяма част от заплатата си за храна, а с останалата едва плащат заеми и сметки. Най-голям скок отбелязват месото, захарните изделия и колбасите. Повишение има и при сиренето, кашкавала и млякото.

Храната буквално изяжда заплатата на българина. 70 на сто от месечното възнаграждение заминава за пълнене на хладилника, оплакват се масово нашенците. Според разчетите им основните хранителни продукти са поскъпнали с близо 30% само за месец. "Месото и колбасите се повишиха с 1 лев за 20 дни. Свинското месо например е с 50 стотинки отгоре за килограм. Това означава, че всяка седмица има по 3-4% скок, смятат и търговците на едро. Според тях причината е, че има увеличение при изкупните цени за живо тегло.

Производителите пък обясняват, че повишението се налага заради поскъпването на фуражите. Търговците обаче ги контрираха с факта, че новият фураж още не се използва.

Въпреки това търговци са категорични, че през зимата се очакват още поскъпвания, но с какви цени, не се ангажират да прогнозират. Според тях свинското със сигурност ще надхвърли 12 лева за килограм.

Най-осезаемо се забелязва увеличението при предимно евтините месни продукти като кренвиршите и сухите салами. От 3.80 - 3.95 лв. за килограм в големите търговски вериги през август през октомври цената им вече е 4.30 - 4.45 лв. Сухите салами от типа "Бургас" например са се повишили с 1 лев, като вече се продават на цени над 4 лева за килограм. С около 2 лв. е скокът на луканката и сушеницата, които почти не се купуват, отбелязват продавачите. Голям ръст в цената има и шунката. От 2.70 лв - 2.90 лв. в различните магазини през лятото в момента цената й надхвърля 3 лева, а прогнозите са, че до Коледа ще достигне рекордните 4 лева за килограм. Пилешкото месо вече е близо 10% ръст нагоре в сравнение с началото на месец август.

Подобно е положението и при сладкишите. Захарните изделия също са скочили между 0.20 лв. и 0.50 лв. за месец. Най-голямо е покачването при бисквитите и кроасаните, сочат продавачи. Единствено застой се забелязва при млякото, млечните продукти и яйцата, където цените са се запазили като тези от началото на лятото.

За сериозния ръст в цените на основните продукти на едро потвърди и месечният доклад на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Най-много са повишили цената си свинското месо с 11% и яйцата - с 9%. Поскъпването на олиото, брашното и зрелия фасул е с 3 - 4% и с около и под 1% на млечните и месните произведения. Лек спад на месечна база е регистриран при лещата (средно с около 1.5%), а цените на ориза и рибата (скумрия) се задържат на нивата от предходния месец. Като цяло през изтеклия месец се наблюдава значително повишение на индекса на тръжните цени с 3.5%.

"Заради новите цени, които слагаме буквално всяка седмица на пилешкото и свинското месо, пенсионерите ни карат да режем бутчетата и пържолите наполовина", коментираха собственици на квартални магазини. Те твърдят, че хората пазаруват с 1/3 по-малко количество храна, като основно се взема хляб, кренвирши, сирене и яйца. "Другите продукти като шунка, кашкавал, маслини вече не се продават. От трима клиенти един купува по нещо извън основните продукти", коментираха още продавачите.