Вместо легнал полицай, още един светофар цъфва на бул. "Република"

Мисия Варна

03-10-2012, 11:10

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

До края на месеца слагат светофарна уредба на пешеходната пътека до училище "Гео Милев"

За парадокса Варна да е с най-много легнали полицаи на глава от населението, а в същото време съоръженията да не се поставят там където има нужда от тях, алармира читателка на ВарнаУтре.бг

Писмо до шефа на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура" Стоян Димитров с искане за поставяне на легнал полицай на пешеходната пътека на бул. "Република" до училище "Гео Милев" и медицински център "Младост" изпратила преди време Соня Митева. На тези пешеходни пътека, които заради сравнително добрата  настилка по булеварда са се превърнала в скоростна отсечка, преди време беше блъсната майка с количка и възрастна жена.

"Интересува ме защо не е поставен такъв легнал полицай на две от най-застрашените пешеходни пътеки в града, а именно пешеходните пътеки пред Медицински център "Младост" и СОУ "Гео Милев" на бул. "Република". През тези две пътеки преминават много деца, бавно движещи се възрастни хора и майки с колички. Булевардът е широк, за огромно щастие на варненци е един от малкото ремонтирани и е без дупки, което е предпоставка за високи скорости. Ако шофьор реши да спре на пешеходната пътека и да даде път на преминаващите, рискува да бъде ударен отзад. Затова и никой не спира", пише Митева.

В писмото си тя поискала да знае и какъв е принципа на подбор за поставяне на скоростните ограничители. Отговор от общината естествено не получила.

"Не може да не сме й отговорили", контрира шефът на дирекция "Инженерна инфраструктура" Стоян Димитров пред ВарнаУтре.бг. В дирекцията му получавали десетки сигнали и жалби с искане за поставяне на скоростните ограничители и на всички се отговаряло.

"Всяко място за където се иска поставяне на ограничители се оглежда, а подбора се прави на новата наредба от Закона за движение по пътищата, която регламентира именно правилата поставянето на изкуствените неравностите, допълни той. 

Конкретно за пешеходната пътека на бул. "Република" щяло да се постави светофар. "Има издадено разрешително за строеж на светофарната уредба там. То влиза в сила от 10 октомври, което означава, че до края на месеца светофарът ще заработи", съобщи Димитров.