Смеем се по-малко

Животът

05-10-2012, 10:53

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Хората се смеят средно по 7 пъти на ден, установи проучване

Хората в днешно време се смеят много по-малко, отколкото преди 60 години

въпреки същественото подобрение на жизнения им стандарт, съобщава "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания. Според изследването през 50-те години на миналия век човекът в активна възраст се е смеел средно 18 минути дневно. В днешно време той отделя за смях не повече от шест минути на ден.

Авторите на проучването са установили, че сега възрастните се смеят средно 7,2 пъти дневно, докато експертите твърдят, че препоръчителният минимум за добро здраве и настроение е 15 пъти. За сравнение - децата в предучилищна възраст се смеят около 350 пъти на ден. Проучването е направено в 17 града във Великобритания. Резултатите показват, че най-малко се смеят жителите на Норич - 5,4 пъти на ден, а най-много - обитателите на Лийдс - 8,7 пъти дневно.
Две трети от участвалите в допитването британци признават, че изпитват отчаяна нужда от повече радост в живота си.

Финансовите проблеми, лошото време, стресиращата работа и семейните ангажименти обаче им пречат да я откриват във всекидневието.

"Смехът е съществен за доброто общо здраве на хората. Трябва да се смеем повече, отколкото го правим", отбелязват психолози.