Отслабнете с... балон

Животът

08-10-2012, 10:05

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Принципът на балона е, че той запълва стомаха и кара мозъка да мисли, че коремът е пълен

Вестник Daily Mail пише за нов и доста необичаен метод за отслабване.

Става въпрос за балон, който е вграден в малка капсула, която човек поглъща. Това може да се окаже ново радикално лечение, борещо се със затлъстяването. Принципът на балона е, че той запълва стомаха и кара мозъка да мисли, че коремът е пълен. По този начин апетитът драстично намалява. Силиконовият балон е поставен в желатинова капсула, която се разтваря в рамките на минути, след като попадне в стомаха. След това балонът се напомпва от лекар с помощта на дълга тънка тръбичка, докато достигне размерите на хамбургер.

Надуването на балона отнема само пет минути и пациентът не трябва да бъде под упойка. Новото лечение вече е било одобрено за използване във Великобритания и може да навлезе като метод за отслабване в рамките на следващата година.
Стомашни балони вече се използват в лечението на затлъстяването. Те работят на същия принцип, както капсулата, но се поставят хирургически. При тях има странични ефекти след процедурата като: гадене, повръщане, болки в корема, киселини в стомаха и диария, заради дразненето на гърлото, хранопровода и стомаха, пише tialoto.bg.

Освен, че балонът в капсулата не предизвиква такива здравословни смущения, друго негово предимство е, че след време може да се сложат допълнителни балони, ако само с един не се постигне желания ефект. При проведени проучвания с пациенти за период от 12 седмици било установено, че средната загуба на тегло е около 35%. Края на процедурата завършва, като също се поставя тънка сонда, с която се изтегля въздуха и после – самия балон. Процедурата трае около 10 минути. Засега най-дългото престояване на капсулата балон в стомаха е 12 седмици, но се смята, че може да се използва и повече време.