Свлачище събори фара на старата граница с Румъния (+)

Мисия Варна

15-10-2012, 15:10

Снимка:

© IMPACT PRESS GROUP

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Фарът се стовари в морето от близо 50 метра височина

Огромно свлачище се активизира в района между Златни пясъци и Кранево.

То затрупа рибарски фургони и унищожи стар навигационен фар, който падна от близо 50 метра в морето. Пострадали са и две вили, но за щастие няма жертви. Главният път Кранево - Златни пясъци е напукан, но по него се движат коли. Сега обаче разстоянието от шосето до ската е едва 30 метра при над 100 преди. Изчезнал е обаче крайбрежният път край рибарските хижи.

Срутеният фар на нос Екрене, което е и старото име на Кранево, е бивша граница с Румъния. От 1919 до 1940 г. линията, започваща от маяка, е разделяла двете държави. 

Свличането на земната маса е започнало в събота привечер и продължило до вчера по обед, разказаха живеещи в района. 

Свлачището е активно от доста време, обясни шефът на Геозащита - Варна Йордан Йорданов. Екип е посетил мястото и в момента събира и обработва данни за движението на земните маси. По думите на Йорданов, проблемът е сериозен. 

Според него опасността за панорамния път, който свързва Варна с Кранево, е съвсем реална и скоро и той може да се окаже в морето. Сериозно пострадала е и дамбата, а от буната пред рибарското селище са останали само камъни. 

Скатът между Златни пясъци и Кранево пропада не за първи път. Още през 60-те години на миналия век тук са пропаднали десетки вили.  Други бяха разрушени от раздвижване на земните маси през 1997 година.

"Геозащита" от години алармират Министерството на регионалното развитие и благоустройството за опасността от свлачището. Община Аксаково съвместно с община Балчик отдавна имат и разработен план за обходен път, между селата Осеново и Кранево. Идеята е чрез него да се спаси панорамния път за Варна, който на този етап няма как да се укрепи, защото повечето имоти там са частни. Институциите са запознати с аварийния план, но работа по него досега не е започната.