Повече пари за чистене в "Приморски" може, ама друг път

Мисия Варна

16-10-2012, 13:40

Снимка:

diso.blog.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Седем месеца отлежава решението на комисията по благоустройство и комунални дейности

Седем месеца след като комисията по благоустройство и комунални дейности гласува да се предприемат действия за промяна на размера

на квотата на отпусканите средства за поддържане чистотата на "Приморски", решението все още отлежава в нечия папка. На практика районът е най-отдалеченият от завода за преработка на отпадъци, а цената за извозване на един куб.метър заплащана към момента е най-ниската за града - 3.12 лв. По договор за предоставяне на концесия същата е 5.09 лв./куб.метър, научи "ВарнаУтре.бг".

На обслужващата района фирма се заплаща малко над 28% от средствата предвидени по план-сметка "Чистота", въпреки че от там до завода се извозват близо 40% от общото за Варна количество твърди битови отпадъци. Картинката се допълва и от факта, че изобщо не се заплаща обслужването на изградените заслони в курортните комплекси.

Логично заради малкото средства все по-рядко могат да се видят работници да правят уборка или да метат. Така в по-голямата част от т.нар. представителна и централна част на града могат само да мечтаят примерно някой да поддържа ежедневно основните булеварди, улици и междублокови пространства. Това се отнася и за Чайка" и "Левски", а "Виница" и вилната зона са на още по-заден план.