Европа ще плаща за ремонт на "Княз Борис III"

Мисия Варна

16-10-2012, 13:48

Снимка:

АРХИВ © IMPACT PRESS GROUP

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Засега ще дойдат европарите само за проект на мащабната реконструкция, милионите за строителите - след 2014-а

Основен ремонт на бул. „Княз Борис I” от бул. "Цар Освободител" до бул. "Левски", реконструкция на всички подлези,

благоустройство на района около пазар "Чайка", ремонт на подлеза под ФК и разширяването на бул. "Приморски" предвижда да направи община Варна с европари. Засега кандидатстваме само за финансиране на проектите на мащабните реконструкции. За целта Варна участва с проект за 750 000 лева по Оперативна програма "Регионално развитие", чиято цел е подготовка за усвояването на фондовете от следващия програмен период 2014-2020 г.

Инфраструктурният проект ще е на стойност 175 000 лева, а реализацията му ще глътне над 10 млн. лева, за които общината ще трябва да кандидатства след 2014 г.

След редакция на многобройните предложения в подготвителния проект остава още СОУ “Димчо Дебелянов“, където трябва да се извърши обследване и прилагане на енергоефективни мероприятия. Ще бъде финансирано и проектирането на нов корпус за 6 групи (132 деца), физкултурен салон и басейн в ЦДГ 30“ Мечо Пух“. В ОДЗ 10 “Приказка“ трябва да се изгради нов корпус за 88 деца, а ОДЗ 12 “Първи юни“ ще бъде разширено с  две градински групи за 44 деца и басейн. Отпадналите за ремонт училища и детски градини ще бъдат проектирани с бюджетни средства и за тяхното финансиране също ще се търсят европари, уточни еврошефът на община Варна Петър Радушев. Той съобщи и, че в следващия програмен период вече ще могат да се получават европари и за ново строителство на детски градини.

В обсъждания днес проект остава финансирането на документацията за строителство на 150 социални жилища за хора в неравностойно положение в кв.“Възраждане“, 2-ри микрорайон.

В проекта може би ще остане и Летният театър, макар и без подвижния си покрив.