Купи картина, помогни на дете в беда

Варна Лайф

18-10-2012, 09:57

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Днес, в Деня на покровителя на художниците Свети апостол Лука, Фондация „Свети Свети Константин и Елена”, открива

традиционната благотворителна кампания за разпродажба на произведения на изкуството, в помощ на децата в неравностойно социално положение от домовете „Другарче” и „Княгиня Надежда” във Варна и помощно училище с интернат „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Кривня.
Над 95 произведения на изкуството на  повече от 40 български и чуждестранни автори са включени  в каталога на Фондацията. Сред тях са  едни от най-добрите и световно-признати български автори - Павел Митков, Ангел Атанасов-Ачо, Димитър Манолов, Стоимен Стоилов, Светлин Ненов и Васил Петров. За първи път присъстват и произведения от чуждестранни автори, например италианския художник авангардист Силвио Формикети.
По традиция част от произведенията са предоставени изцяло или частично безвъзмездно от своите автори. А с част от средствата от предходни разпродажби и тази година Фондация „Свети Свети Константин и Елена”, с любезното съдействие на галерия „Графит” и галерия „Арт Маркони”, поръча изработката на произведения на изкуството, с които да обогати фонда си.
Благотворителната кампания ще премине през няколко етапа.
През октомври и ноември ще върви разпродажба на произведенията от фонда на Фондацията в Хотел & СПА „Азалия” и интернет кампания в www.foundation.bg и Фейсбук страницата на Фондацията.
В началото на декември – произведенията на изкуството ще бъдат изложени за закупуване в „Галерия Графит”. Там всеки, който има желание, ще може да разгледа картините и да получи професионална консултация. В галерията всеки ще има възможност да закупи картина или пластика и да подпомогне благородното дело.  Закриването на кампанията в „Галерия Графит” ще бъде отбелязано с благотворителен коктейл, на който  ще бъдат поканени първите мъже и жени на политиката и бизнеса в града, артисти, музиканти, представители на медиите.
Благотворителната разпродажба на произведения на изкуството 2012 има за цел да осигури необходимите средства за ежегодните ремонтни дейности в трите институции, както и да акумулира средства за учредяване на стипендии за обучение на деца в неравностойно социално положение.
И тази година благотворителната кампанията на Фондация „Свети Свети Константин и Елена” се реализира с подкрепата на водещите брандове – Пепси, Липтън – студен чай и PRISUN.