Всеки трети търговец в курортите - нарушител

Мисия Варна

18-10-2012, 11:50

Снимка:

cross.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненските данъчни се престориха на чужденци и видяха как в луксозни магазини се отчита само закупеното с карта

609 проверки извършиха инспекторите от НАП през летния сезон на 2012 година по Северното Черноморие.

Обектите са 21 хотела, 226 питейни и хранителни заведения, 149 магазина, 33 увеселителни и атракционни обекта, 77 пункта за обмяна на валута и др. През миналата година те са били 800 и в 60% от тях са били установени нарушения на данъчното и осигурителното законодателство. Тази година обаче според инспекторите данъчната дисциплина на търговците в курортните комплекси е значително подобрена.
По време на извършените 609 проверки са съставени 194 акта за установяване на административно нарушение. 126 от актовете са за неиздаване на касов бон и разлика в касовата наличност, 31 за нарушения на осигурителното законодателство, 3 за нарушаване на Валутния закон и др.

В един от случаите при наблюдението на фискално устройство на пицария в града е установено, че тя отчита съмнително ниски обороти от 100 лева на ден. В присъствието на данъчните оборотите й достигат до 1000 лв. С 465% се вдигнал и оборота на склад за плодове, който е отчитал 615 лева дневно, а при осъществения физически контрол оборотът достигнал 3 478 лева.

През това лято варненските данъчни използваха нов похват, за да установят немаркирането на извършените продажби на чуждестранните гости. В обектите се извършваха контролни покупки от екипи, владеещи английски и немски език. По този начин се е установило, че магазин за луксозни дрехи отчита само заплатените с карти покупки, като по този начин е укривал по 30 000 лева месечен оборот.

От НАП Варна напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG.
Ако получите касова бележка без този реквизит, сигнализирайте на тел. 0700 18 700.