Оскарът на архитектите отиде при варненец

Мисия Варна

19-10-2012, 10:54

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Арх. Борислав Игнатов спечели голямата награда на Съюза на бълграските архитекти с Къщата на Равноденствието край Каварна

Арх. Борислав Игнатов от Варна получи най-престижното отличие на професионалната общност на гилдията в България - Голямата награда на Съюза на архитектите.

На националния преглед "Българска архитектура", който се провежда на всеки две години, журито единодушно присъди Голямата награда - статуетка и диплом, на арх. Игнатов за Къщата на Равноденствието край Каварна. Къщата е предпочетена измежду 156 проекта. Концептуалната астрономическа идея на проекта и връзката с природата на символно равнище са определили избора на журито.

Къщата на Равноденствието е частна резиденция, разположена на ската непосредствено над голф игрището "Тракийски скали", с невероятна гледка към морето. Основна цел на проекта е постигането на съвременно жилищно обитаване в пълен унисон с природата. Хоризонталната ненатрапчива сграда, вмъкната в скалистото плато, позволява на обитателите си да се наслаждават дискретно на морската панорама и на околната природа, без да я видоизменят. 

Впечатляваща е и връзката на къщата с космоса и астрономията , чрез вграден в нея слънчев календар, който отчита еждневното движение на слънцето и смяната на сезоните.

Къщата на Равноденствието притежава отлична функционалност и всички удобства на луксозно съвременно жилище. Проектирана е в съответствие с немския стандарт за пасивни къщи и американския стандард "Лийдс" за устойчиво строителство. Съвременните системи за климатизация, вентилация и рекуперация, суперизолацията й, тройните стъклопакети на дограмата и окачената фасада я правят ултра ниско енергийна - консумацията на ел. енергия е няколко пъти по-ниска от тази на един апартамент.

Къщата разполага с отопляем от слънцето басейн, локална пречиствателна станция, резервоар за дъждовна вода, собствен ел. генератор, както и с малък СПА център. Озеленият покрив на къщата, засаден с местни устойчиви тревни видове, я слива с околността, осигурявайки дискретността й. 

Отличието на САБ е второ за арх. Игнатов, който през 2010 г. заслужи приза за иновативност с международно признатата Къща Дърво край Варна.