Създадоха гориво от въздух

Новините

22-10-2012, 19:17

Снимка:

GAS2

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Слама и стърготини – бъдещото гориво на самолетите

Производителите твърдят, че еко горивото ще може да бъде използвано при всички двигатели

Нова революционна технология позволява да се извлича „черно злато” от въздуха, съобщава британският вестник The Telegraph.

Откритието е направено от британската компания Air Fuel Synthesis, която е успяла да получи 5 литра синтетично гориво, като е използвала единствено въздух и електричество. Компанията се надява, че след два месеца ще има производствени възможности да произведе до 1 тон гориво.

За процеса е необходима голяма електрическа енергия, която в момента се получава от националната мрежа на Великобритания. От Air Fuel Synthesis вярват, че ще успеят да си осигурят площадка с възобновяеми източници, които да даде по-голямата независимост на компанията.

Финансирането на проекта на този етап идва от бизнесмени, подкрепен е и от британските власти, но предстои да бъде спонсориран и от петролни компании, считат наблюдатели.

"Това, което правим, е да извличаме въглеродния двуокис от въздуха и водорода от водата. След това превръщаме тези елементи в гориво", споделя директорът на компанията.

Производителите твърдят, че горивото ще може да бъде използвано при всички двигатели.

Освен всичко останало това откритие дава и зрънце надежда в борбата с климатичните промени.