Странни места на планетата Земя

Варна Лайф

28-10-2012, 09:46

Снимка:

© Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Кървави водопади и порти към Ада, всичко има на Земята

Кървавите водопади, Антрактида
Тази природна забележителност сякаш е открита от изследователи през 1911 година. Тя се намира в най-студенения континент на Земята. Кървавите водопади дълго време са истинска мистерия за учените. Днес има достоверна теория за необичайния и зловеш цвят на явлението- под ледовете на мразовития континент е скрита колония от бактерии, оцелели от праисторически времена до днес. Те не могат да излязат от другаде, затова извират през тези отвори. Бактериите се хранят със сяра, а червеният цвят на водата се дължи на съдържанието на железен оксид.

Червената река
Реката Рио Тинто се намира в Испания. Тя попада сред класацията за най-неблагоприятни места за живот. Водите й имат изключително високо киселинно съдържание и единствените й обитатели са бактерии, които са успели да се приспособят към условията и оцеляват. Именно те, придават червения цвят на водата. Има изследвания, които сочат, че съдържанието на желязо във водата на Рио Тинто е подобно на това в скалите на Марс.

Вратата към Ада 
Чудото на прироата се намира в пустинята Каракум, на територията на Туркменистан
Преди 40 години руски геолози започнали експедиция за търсене на природен газ. По време на работа оборудване пропаднало. Оказало се, че при падането апаратурата е срутила таван на подземна пещера. Отворилата се пропаст, която представлявала кратер с диаметър около 60 метра. Дълбочината на ямата достигала 20 метра, а от кратера се издигал природен газ в атмосферата. Геолозите били примамени от идеята, че са попаднали на богато находище на гази решили да продължат сондажите. Но изтичащият газ е трябвало да бъде спрян. Затова изследователите взели решение да го запалят, като предполагали, че ще изгори бързо и те ще продължат със сондажите. За учудване на геолозите природният газ не спирал да гори. Дупката се превърнало в горящо езеро, което местните нарекли "Вратата към Ада". И днес, 40 години по-късно, Вратата към ада е широко отворена и пръска своите пламъци.

Ол Дойньо Ленгай, Танзания
В Северна Танзания, сред духа на масаите, се издига планината Ол Дойньо Ленгай. Тя представлява вулкан с височина над 2800 метра. Мистичното при Ол Дойньо Ленгай е фактът, че вулканът не изхвърля огнена лава и дим, а от него бълва калцирана сода – лава с температура 500 градуса по Целззий, което е около ½ от температурата на обикновената лава. Забележителността е единственият в света действащ соден вулкан. Върхът му сякаш е постлан със сняг, а всъщност е покрит с пепел. Жителите на Танзание и Кения често биват разлюлявани от трусовете, причинени от движението на пластовете на вулкана. На езика на масаите името Ол Дойньо Ленгай означава "Божията планина".

Банята на дявола
Това е едно от най – изумителните природни забележителности в областта на термалните извори – Уаи-О-Тапу в Нова Зеландия. Банята на дявола, както наричат басейна, се отличава по вид от останалите.Той е оцветен в наситено жълто-зелен цвят. Обагрянето на водата е резултат на химични процеси и високо съдържание на сяра. Миризмата, която лъха от басейна е доста остра и наситена.