Детските влогове с лихва до 8%

Новините

29-10-2012, 05:46

Снимка:

© Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Стандарт" за 29-ти октомври

Детските влогове се превръщат в един от най-изгодните начини за спестяване на пари. Освен изгодната лихва, която в някои случаи достига до 8%, доходът няма да бъде облаган с данък. Това стана ясно от зам.-министъра на финансите Владислав Горанов, който заяви, че за печалбата по безсрочни влоговете, каквито са и детските, не се предвижда десятък.

С 10% ще бъдат ударени всички лихви по депозитите от 1 януари 2013 г. Всички съмнения по случая предстои да бъдат разсеяни съвсем скоро - между първо и второ четене на Закона за ДДС. В текстовете ще бъдат вписани и точни дефиниции за "влог" и "депозит", обясни председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова.

Иначе така популярната преди 1990 година детска спестовност сега предлага отлични условия за клиентите на банките. Например Интернешънъл Асет Банк гарантира цели 8% годишна доходност по своя продукт "Асет Детство". Доходността обаче скача до този процент само за суми в левове над 50 хил. лева.

Какво представлява един детски влог в наши дни? Това е влагане на дадена сума по сметка, чийто титуляр е лице, ненавършило пълнолетие. Този продукт позволява довнасяне и теглене на суми по всяко време. Обикновено банките не начисляват такси за откриване на детски влог. Някои трезори изискват минимална сума по сметката, докато други не поставят подобни ограничения. Доходността от лихвата се начислява различно, като това може да бъде ежедневно, ежемесечно, в края на всяка календарна година или при закриване на влога. Лихвите по детските влогове са в пъти по-високи, когато става дума за левове. Например Банка ДСК предлага годишна доходност от 2,5% (при суми над 100 лева), докато в евро тя е 1,4%. Обединена Българска Банка пък дава 5% годишна лихва за левове и 2,5% за евро. Алфа банк пък предлагат 7% лихва (за суми над 10 хил. лева), докато в евро лихвата пада до 5,6%, а в щатски долари до 3,75%. Първа инвестиционна банка се явява като изключение със своите 4% лихва, независимо от валутата, като освен това всяка година лихвеният процент нараства с 0,2%. Пазарът у нас предлага голямо разнообразие от спестовни продукти за деца, като по всичко личи, че тези влого