Търсим с румънци пиратски съкровища

Новините

01-11-2012, 05:38

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Стандарт" на 1-ви ноември

Родни и румънски археолози ще търсят потънали кораби по дъното на Черно море. Те се надяват да попаднат на съкровища, включително и от пиратски гемии. Шефът на Института по океанология към БАН във Варна д-р Атанас Палазов обяви начинанието на нашите и комшийските учени.

Те ще работят заедно по проект за изследване на подводното културно-историческо наследство. Финансирането - над милион евро, ще бъде осигурено по програмата за трансгранично сътрудничество. Освен учените океанолози, в подводните изследвания ще се гмуркат и археолози от музеите в Каварна и Констанца. В териториалните води и на двете държави има много потънали кораби, посочи Палазов. Според него гемиите са от различни епохи, включително още от колонизирането на българското крайбрежие. Корабите, които се намират на дълбочина 100 и повече метра, са по-добре запазени, тъй като на по-плитките места ги разрушават теченията, траловете, а и са по-лесна плячка за иманярите.

По случай Деня на Черно море, Институтът по океанология организира Ден на отворените врати. Най-голям интерес сред посетителите предизвика миниподводницата, която може да слиза до 250 метра дълбочина с трима души на борда. При последната експедиция с нея в района на нос Галата бе намерен запазен дървен кораб, обяви подводният навигатор Христо Станчев. Освен това учените са се натъкнали на геоложки феномен - подводни газови извори, които тепърва ще се наблюдават. Те ще се ползват като индикатори за евентуални земетресения, тъй като при разместване на пластовете променят състава си.