Инспекцията по труда: Масово има забавяне на заплати

Парите

01-11-2012, 05:39

Снимка:

в-к "Труд"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Труд" на 1-ви ноември

Забавени заплати са причината за лавината от жалби, която заля инспекцията по труда във Варна. Три месеца преди края на годината вече са депозирани 803 оплаквания, докато в предишни години броят им не е бил повече от 400.

"Заради кризата работодателите масово бавят заплати. Зачестяват и случаите на наемане на хора без трудов договор - до октомври те са 182, при 185 за цялата м.г. Това нарушение правят предимно малки и средни фирми, които, като ги санкционираме, закриват дейността си ", обясни шефът на инспекцията Иван Иванов.

Само за 9-те месеца на годината при извършените 3204 проверки от инспекторите по труда са засечени 11 098 нарушения. Службата е съставила 2849 акта за над 4,1 млн. лв.

От дни в инспекцията започнали да валят и жалби от сезонни работници, които не били получили трудовите си книжки, заповеди за прекратяване на договорите и справки за доходите, каквито се искат за изплащане на детски надбавки.

"Подобни пропуски правят фирми с до 10-12 души персонал, които са регистрирани в други градове. В края на лятото те се изнасят от Варна и при проверката не намираме работодателите", обясни Иванов.

Рязко е намалял през това лято броят на наетите на работа непълнолетни. Разрешения от инспекцията са поискани само за 151 деца - близо 10 пъти по-малко, отколкото преди 4 години.

През ноември инспекцията ще извърши тестове за измерване на нивото на стреса на заетите в 11 здравни заведения и в 7 транспортни фирми в областта.