И руски учени опровергаха маите

Новините

01-11-2012, 14:10

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Хидрометеорологичният център на Русия не е намерил признаци за наближаващ край на света

Метеоролозите на руската академия на науките не са намерили каквито и да било природни явления, които да предвещават края на света". Това съобщи директорът на Хидрометеорологичния център на Русия Роман Вилфанд.

"Хидрометеорологичният център на Русия прогнозира не край на света, а намаляването на светлата част на деня. До 22 декември астрономическата светла част на деня ще става все по-малка и по-малка. Към 22-23 декември денят ще бъде едва 7 часа, което е много малко. Никакви други признаци, свързани с край на света няма", категоричен е Вилфанд, цитиран от агенция "Интерфакс".

Според календара на маите, така наречената ера на Петото Слънце ще приключи на 21 декември 2012 година, в деня на зимното равноденствие. Именно в този ден, според предсказанията на древните шамани, човечеството ще престане да съществува.

Мнозина вече използват календара на маите в своя полза. Така например, жител на руския град Кемерово отказал да плати глоба за нарушение на пътя, като се аргументирал, че в последните дни на света хората трябва да си прощават дълговете един на друг.

Според анкета, проведена по поръчка на агенция Ройтерс, всеки десети жител на планетата вярва, че краят на света ще настъпи именно през декември 2012 година.