Сървайвър на пазара

Мисия Варна

05-11-2012, 16:30

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нова "атракция" във Варна - пазаруване с препятствия

Чертаят пешеходни пътеки на улиците "Ангел Кънчев", "Кап.Райчо" и "Д-р Пискюлиев"

Сървайвър за пешеходци, шофьори и работници от пътна сигнализация се заформи около Централния пазар. Новопоставените парапети на тротоара на ул."Д-р Пискюлиев", вече са гарнирани и с полуготови пешеходни пътеки на улиците "Ангел Кънчев" и "Кап. Райчо". Докато работниците чертаят отсечките обаче настана хаос. Хората слизащи от автобуса все така продължават да прескачат парапетите или в най-добрия случай да се лутат по платното. Не по-малко е изпитанието и за шофьорите, които от където и да се опитват да минат попадат на пешеходци. Работниците цял преди обед рискуваха да бъдат сгазени, защото там където маркираха не беше сложена сигнализация. Някои места за разчертаване пък бяха заети от паркирани коли, а майки с колички слаломираха в  широката част на ул. "Д-р Пискюлиев" в пресечната с "Ангел Кънчев".

Цялата драма около пресичането край Колхозния пазар започна в петък, когато от фирма "Елит" - пътна сигнализация поставиха парапети по тротоара от Рибна борса до светофара в пресечната с ул. "Дрин". Те обаче пропуснаха да оставят достъп до самия пазар и пешеходците масово започнаха да прескачат тарабите и да се разхождат по платното. Оказа се, че парапетите се поставят по поръчка на общината Варна след като кметство "Одесос" са подали сигнал. 

"Слагаме парапетите, за да ограничим безразборното пресичане", посочи шефът на общинска дирекция "Инженерна инфраструктура" Стоян Димитров. След като обаче стана ясно, че до пазара е оставен достъп само от светофара на ул. "Дрин" Димитров уточни, че един от парапетите от страната на Рибна борса ще бъде свален, а до него ще се стига по пешеходни пътеки. Три такива трябва да се появят съвсем скоро. Първата свързва срещуположните тротоари на ул."Д-р Пискюлиев" в широката част над Рибна борса. Втората зебра е на "Кап. Райчо", а третата на "Ангел Кънчев", която води до новообразувания подход за пазара. 

Новата организация на пресичане до Колхозния не се хареса на пешеходците, нито пък на търговците. Според първите, пешеходната пътека трябва да е по-близо до спирката където се изсипват пътниците от спиращите автобуси. Търговците пък смятат, че обикалянето затруднява достъпа до обектите им. Димитров обаче е категоричен, че пред спирката зебра не може да има, защото противоречало на всички наредби. Въпреки твърдението му пешеходна пътека и легнал полицай, поставени пред спирка има на тази на 118 на ул. "Отец Паисий", а заради изкуствената неравност на автобусите се налага да спират пред нея, а не на спиркозаслона.

От "Одесос" само са подали искането за поставяне на парапети, но не са участвали  в инженерното решение къде точно да се сложат. Това решение са взели От там уточниха, че са поискали да се постави и легнал полицай на ул. "Епископ Константин", зебра пред Пътното на ул. "Д-р Пискюлиев" и в пресечната на "Пирин" с "Братя Миладинови", както и пешеходен светофар на "Сливница" до училище "Хаджи Димитър".