Опасни смърдящи кубчета ще падат от небето - не пипай

Животът

06-11-2012, 05:32

Снимка:

в-к "Труд"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Труд" на 6-ти ноември

От днес, 6 ноември, стартира есенния етап на ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите хищници, която Българската агенция по безопасност на храните прави. Това съобщават от агенцията.

В операцията ще се включат 7 специално оборудвани самолета. Машините ще изхвърлят над 1 100 000 броя ваксинални примамки над територията на областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище, Шумен, част от Бургас (община Руен) и част от Благоевград (община Благоевград, Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич). Ваксините няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Ветеринарите предупреждават, че при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за здравето. Затова препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар.

Притежателите на домашни любимци обаче нямат основание да се тревожат. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче те да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Примамките са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. За контрол на ефикасността от ваксинацията в примамката е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на животното. Самолетите ще пускат по 20 ваксинални примамки на квадратен километър от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система.

За първи път ваксинацията на хищници от въздуха бе извършена на два етапа през пролетта и есента на 2009 г., когато над 2 млн. ваксинални примамки бяха изхвърлени от самолетите върху площ от над 55 хил. км. От тогава броят на констатираните случаи на заразени с бяс животни е намалял драстично.

Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Българската агенция по безопасност на храните. Всяка година програмата се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране, като по този начин се подпомага нейната реализация.

График на ваксинацията:

Старт на кампанията - 06.11.2012 г., в последователността, посочена по-долу:
1. летище Лесново - 6 летателни дни (Югозападна България);
2. летище Ерден, област Монтана - 10 летателни дни (Северозападна България);
3. летище Калиманци, област Варна - 15 летателни дни (Североизточна и Централна България)
Възможни са промени в графика поради силната зависимост на мероприятието от атмосферните условия.