Българинът изхвърля годишно 1,2 млрд. найлонови пликчета

Общество

11-11-2012, 09:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според статистиката всеки европеец използва средно по 500 торбички

Европейската комисия може да забрани напълно използването на найлонови торбички в общността, за да се намали замърсяването на околната среда.

"Обмисляме инициатива, която ще се превърне в инструмент за забрана за използването на полиетиленови торбички", заяви Джордж Кремлис от Генерална дирекция "Околна среда" на ЕК. На семинар за управление на отпадъците експертът поздрави България, че е  предприела реални мерки за намаляване на пликовете за еднократна употреба.

Според статистиката всеки европеец използва средно по 500 торбички годишно. Освен пълната забрана евродепутатите обмислят и възможността за налагане на такса, каквато страната ни въведе.

"Единствената цел на еконалога е да намалим потреблението. В момента в България се изхвърлят над 1,2 млрд. плика от найлон годишно, които виждаме по земята, дърветата, в реките", обясни министърър на околната среда и водите Нона Караджова.

Кабинетът реши да облага с продуктова такса само еднократните чанти с дебелина под 25 микрона, т.е. най-тънките. Така от 1 октомври клиентите вече плащат по 35 стотинки за всяка торбичка.

Според зам.-министърът на околната среда и водите Евдония Манева ще са нужни няколко години, за да се въведе абсолютна забрана на найлоновите торбички. Причината е, че не всички страни – членки имат готовност за тази стъпка.