Опознаваме дивите птици чрез мобилно приложение

Варна Лайф

11-11-2012, 12:22

Снимка:

© Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

SmartBirds първото българско мобилно приложение за определяне на дивите птици в България

В него са представени всички 269 птици, гнездящи на територията на страната.

Създателите на апликацията са съчетали в нея определител за птици, електронен дневник за наблюдения и информация за местата по програмата Натура 2000. Приложението е създадено от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), с подкрепа на фондация "Америка за България". Неговата цел да улесни почитателите на дивите птици при срещите им с дивите пернати.

SmartBirds съдържа снимки на птиците, карти с разпространението им в България и информация за това как изглеждат, с какво се хранят, какви местообитания предпочитат и къде в България могат да бъдат наблюдавани. Включена е също кратка информация за тяхното размножаване, периодите на миграция, природозащитния им статус и заплахите, които ги грозят.

Описанието и координатите на Специално защитени зони от мрежата Натура 2000 насочват природолюбителите към най-близките места за наблюдение на птици. Електронният дневник е лесен за използване, като позволява бързо записване на наблюдаваните птици, точното определяне на GPS координатите, автоматично въвеждане на данни за наблюдател, дата и час. Всичко, на което сте станали свидетели може мигновено да споделите с приятели чрез електронна поща и социални мрежи.

"Създаването на такъв определител беше голямо предизвикателство за нас, тъй като до сега не е правен подобен. Трябваше сами да зададем рамките и съдържанието му, а от това се появиха и трудностите, защото искахме да включим максимална информация и повече възможности", коментира авторът на приложението Светослав Спасов от БДЗП.

Приложението работи под операционна система Android и може да бъде изтеглено безплатно на www.SmartBirds.org или от Google Play.

То е подходящо както за експерти с опит в определянето на птиците, така и за начинаещи наблюдатели. Традиционно занимание в някои европейски страни, наблюдението на птици увлича все повече хора в България. Бърдуочингът (наблюдаването на птици) обикновено се практикува сред дивата природа, далеч от големия град, но и често се забелязват любители в  парковете из града.