Внушителен некропол разкриха край Мартен

Животът

15-11-2012, 09:16

Снимка:

Блиц

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Намериха 58 гроба от три различни епохи

Забележителни находки са открити при археологически разкопки на некропол край град Мартен в Русенска област. Въпреки пазените в тайна разкопки, колегата Орлин Филиповски от Блиц е успял да научи, че са разкрити 58 гроба от три различни епохи. За да работят спокойно  археолозите, които искат да се застраховат от иманярски набези, към момента точно местонахождение на разкопките не се оповестява. 

Още миналата година е имало археологически проучвания край Мартен, но никой не е подозирал какво ще поднесат разкопките. Те са на внушителната площ от около 1 декар, а погребения е некропола са още от тракийско време. 
"До момента точно на това място не са извършвани разкопки. Знаехме, че има некропол, но сме извършвали само проучвания”, обясни ръководителят на екипа Деян Драгоев. Той добави, че разкопките ще продължат до края на месеца, след което ще обявят какво точно са открили. Погребенията в некропола са от късно желязна епоха, антична и средновековна. Открити са два тракийски гроба, които са от 3-5 век пр. н. е. От ранна римска епоха има към 10 гроба от 2-3 век, като 4 от тях са били повредени – разбити при обработка на земята със селскостопански сечива, плугове и т.н. От късна римска епоха има открити 6 гроба от 4-6 век, които са с най-богатите погребения. 

"Има какво да покажем, но първо искаме да приключим работа. Засега мога да кажа, че има погребения на воини с въоръжение, керамични и стъклени предмети, монети, гривни мъниста и други", разкрива Дойчев. При погребенията от средновековната епоха са открити копчета, бронзови кръстчета и т.н. При средновековните погребения се вижда и християнското ориентиране – с глава от изток на запад, със скръстени ръце.