Вълшебен прах изкарва шестици на варненските студенти

Животът

19-11-2012, 09:49

Снимка:

© Impact Press Group/архив

Автор:

Златина Стефанова

Всичко от Автора

Откритието се внася от Турция, но специалните химикалки с бонус – вълшебен прах се продават и у нас

Нов хит за преписване се разпространява сред студентите във Варна. С безмастилен химикал и вълшебен прах младежите изкарват шестици на изпитите, без да си дават много зор.  Студентското откритие всъщност се внася от Турция, но специалните химикалки с бонус – вълшебен прах се продават и у нас и са по-трудно откриваеми. Това е и най-новата мода сред учащите в петте висши училища във Варна. Разбира се, студентите трябва да положат малко труд за разработването и преписването на въпросите от конспекта им.

Пише се на бели листи. Мастилото е специално, но е видимо при писане. След известно време изчезва и листа става отново чисто бял. При явяването си на изпита и тегленето на въпроса –студентите вадят съответните листи. Само с потупване на химикала той започва да пръска вълшебния прах и буквите се връщат. Така масово студентите се превръщат в отличници и си разменят химикалките срещу услуги или пари.

Това не са единствените тайни в преписвачеството. Има голямото разнообразие от идеи, които помогнат и при най-екстремни ситуации. Бъдещите висшисти вече не се задоволяват само с  баналите - кралски пищови, преписване с sms или снимка на текста с телефона, писане по крака и ръце, пъхане на миниустройства в ушите.

Най-лесно преписването се осъществявало при големи групи от студенти, където цари повече шум и безпорядък. На принцина – приятел в нужда се познава, младежите издебват удобният момент за мамене.

Първият вариант е отново с кралски пищови с готово разработени теми, издават запознати. Към него се прибягва когато преподавателят е накарал студентите да съберат чантите и палтата си на едно място за да няма достъп до тях. Докато учителят обикаля в залата и обяснява, най-бързият студент се насочва до чин близкък до вратата. Предварително е написал лист с въпросите, които са се паднали и бързо го хвърля под вратата. От отсрещната страна на пост е застанал съратник, който приготвя пищовите и след сигнал ги връща по същия начин. 

Изобретателността не спира до тук. Студенти се сменят за изпити, като всеки се явява на предмета, който му е най-силен, като остава само да подменят снимките в студентските си книжки. И този вариант крие известни трудности и е позволен само при голяма група и при учител, който им предава за първа година и не ги познава добре.

Кражбата също се използва. Младежите обичат да се ровят в шкафовете на преподавателите с разработките и изпитни варианти. И тук студентите се сдружават. Материалите се крадат на порции, като се вземат една част от разработките и бързо се ксерокопират, докато другия пази на шкафа. Така за изпита те притежават готовите варианти за шестици. Само при влизането си в университетите можете да научите уникални методи за препиване и изкарване на уж трудното висше образование.