Десант със златен медал на "Submission Challenge III"

Спорт

19-11-2012, 13:48

Снимка:

Личен архив

Автор:

ivoborisov

Всичко от Автора

Спортен клуб "Десант" записа пореден успех на арената на бойните спортове след като извоюва златен медал на завършилия в неделя вечер национален граплинг-шампионат  "Submission Challenge III", организиран от клуб "Гладиатор Бокидо" в София. Състезанието се проведе по един от най-отворените и тежки правилници, прилагани в България - 10-минутни схватки без точкуване до събмишън (предаване на противника в резултат на болезнен прийом или удушаваща техника). При доминиране на единия състезател в края на срещата му се присъжда победата, а при равенство се играе допълнителен рунд от 10 минути.

Първи в категория "до 80 кг." при мъжете излезе една от младите надежди на "Десант" Стефан Владов, който обаче нямаше късмет и се изправи още при дебюта си срещу шампиона в категорията. След кратка схватка в стойка варненският състезател успя да блокира опитите за тейкдаун на опонента си и пренесе двубоя на земя, където Стефан загуби с ключ на крака.

Втори на тепиха при мъжете излезе Добромир Христов (кат. "до 85 кг"), който също направи дебют срещу силен столичен състезател. Срещата премина много динамично с технични преходи и опити за приключване от страна на двамата състезатели. В края й съдиите заслужено присъдиха победата на представителя на "Десант". Час по-късно в четвъртфинала Добромир се изправи срещу много рутиниран състезател от "Туистед Жиужицу". И двамата предложиха много отворена игра, с преходи в доста позиции и опити за довършване на противника, но опита на столичния граплер се оказа решаващ и съдиите му присъдиха победата.

В горната категория "до 90 кг." след 4 изиграни мача златен медал извоюва треньорът на "Десант" и бивш ММА състезател Николай Добруджански. В хода на шампионата Добруджански отстрани последователно трима противници си с два удушаващи прийома (гилотина и душене "север-юг") и съдийско решение, и на финала се изправи срещу друг все още действащ ММА боец - Александър Георгиев, представител на "Маршал Енимълс". В тази схватка треньорът на "Десант" демонстрира изключително добрата си кондиционна, тактическа и техническа подготовка, и приключи колегата си със задно душене (риър нейкид чоук). Доминацията на Добруджански беше впечатляваща за мнозина с оглед на факта, че той трябваше да се състезава в долната категория "до 85. кг", но тъй като имаше друг представител на "Десант" в нея, се премести при по-тежките противници.

Следващото участие в натоварения график на "Десант" е шампионатът по муайтай за аматьори в Бургас в края на месеца.