Близо 40% повече за хематолозите, те още с оставки

Животът

19-11-2012, 17:38

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общинарите първо дават пари, после и кръв

Mинистър Атанасова обеща и увеличение на щата в Кръвния център

Заплатите на варненските хаматолози ще бъдат увеличени до 20% от 1 януари. Преди това, от 1-ви ноември, те ще получат и 16 % отгоре. Така общото увеличение може да достигне до 40%. Лекар, получавал досега 500 лева, ще вземе за ноември 580 лева, а от 1 януари вече ще се разписва срещу 696 лева, което е близо 40% над досегашното му възнаграждение

Увеличението на заплатите обеща днес на среща във варненския Център по трансфузионна хематология министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Средствата за януарския скок щели да дойдат от "бъдещи структурни промени". В същото време министър Атанасова обеща увеличение на щата в центъра, в който сега работят 53 души, от които 9 лекари. Според станадартите на ЕС лекарите-хематолози трябва да са по 15 във всеки от 5-те кръвни центъра в страната.

Увеличението трябва да компенсира бонусите, които служителите в Кръвните центрове получаваха след разпределение на приходите от изследвания. Те бяха спрени след изменения на Закона за държавната администрация и месечните възнаграждения на медиците останаха несъразмерно по-ниски от тези на колегите им в други отделения.

Министър Атанасова разговаря повече от час с подалите предизвестие за напускане варненски лекари. Обсъдихме и закупуването на нова паратура, съобщи тя.

Оставките остава засега, ще обсъдим това, което чухме, обяви директорът на центъра д-р Маргарита Точкова. Според нея това е бил първият ползотворен диалог за проблемите натрансфузионната хематология с Министерство на здравеопазването.