Съветник на Павел Димитров уличен в конфликт на интереси

Марио Шиваров не е декларирал участие във фирми

Общинският съветник от ГЕРБ Марио Шиваров е гласувал решение, свързано с въвеждането на зона за временно платено паркиране в града в явен конфликт на интереси. Това става ясно от решение, публикуваното днес на сайта на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, пише Дневник.

Според текста на документа, като общински съветник във Варна и в качеството си на лице, заемащо публична длъжност, Шиваров е гласувал за приемане на решение за учредяване на безвъзмездно право на ползване, за срок от пет години на върху част от имот – частна общинска собственост в полза на общинското дружество "Паргинги и гаражи-Варна". Комисията е установила, че Шиваров е гласувал в частен интерес, тъй като по същото време е бил икономически свързан с дружеството, получило правото на ползване. Това е станало чрез участието на общинския съветник в дружествата "Център за мобилност" и "Транспортен център за мобилност", влезли в съдружие с общинската фирма. По този начин Шиваров е нарушил разпоредба на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси според която "лице, заемащо публична длъжност, няма право при изпълнение на задълженията си да гласува в частен интерес".

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е констатирала също, че Марио Шиваров не е подал изискваната от закона декларация за частен интерес по конкретен повод.

Да припомним, че Марио Шиваров е от общинските съветници, близки до бившия лидер на ГЕРБ във Варна Павел Димитров. Преди остраняването на Димитров от централата на Сан Стефано, Шиваров минаваше за кадровик на партията в града и често уреждаше свои хора на общински и държавни постове. Смяната на Димитров дойде малко след като беше разобличена схемата за въвеждане на Синя зона във Варна.