3 000 души излизат на протест срещу забраната за пушене

Животът

20-11-2012, 15:21

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Пушачи и собственици на заведения се събират на 22 ноември от 17:30 пред община Варна

Между 2 и 3 000 души във Варна очакват да съберат организаторите на Националния протест срещу тоталната забрана за тютюнопушенето. Собственици и клиенти на заведения ще протестират на 22 ноември. Във Варна протестът ще бъде пред сградата на общината от 17:30 часа. Демонстрации ще има в градове из цялата страна.

Протестът е под мотото "Бунтът на масите", като празни маси, самотно стоящи на площада ще символизират ситуацията в ресторантьорския сектор, който пострада от въведената забрана. Собственици на заведения във Варна и региона отчитат около 80% спад на оборотите от 1 юни тази година, когато забраната за пушене на закрито влезе в сила.

"От 25 години съм в този бранш, половината от тях съм работил в чужбина, върнах се тук за да направя нещо. Не съм пушач и не ми харесва да мирише на цигари, но с тази забрана бизнеса умира", разказа Юри Гецов - собственик на нощен клуб. По думите му след въвеждането на забраната клиентите са намалели драстично. "За цяла седмица през заведението ми са минали 36 души, при капацитет 140", посочи той.

Повечето от заведенията в региона са пред фалит. Във Вълчи дол е имало шест кафенета и една дискотека. Две от барчетата вече са затворили, две са на път да фалират, а тази седмица кепенци е хлопнала и дискотеката, разказа Елица Пейчева - собственик на снекбар във Вълчи дол. Тя допълни, че в предходни години до този момент вече са били направени резервации за 8 декември и новогодишните празници. Тази година обаче няма нито една. "Масово започнаха да наемат частни вили и празни къщи", уточни Пейчева.

"За нашия бранш октомври, ноември и декември са силни месеци, а които избиваме дупката която се получава през януари, февруари и март. Какво обаче ще правим тази година", допълни и Гецов. Според Марин Сотиров също собственик на кръчма, има заведения, които не спазват забраната и те са магнит и за пушачи и за непушачи. "Не че хората са спрели да пушат, а отиват там където може", посочи той.

Освен икономическата неизгода, собствениците изтъкнаха още един негатив. "Правим концерт, групата има пауза от 15 минути. В нея 150 души излизат да пушат пред бара. Веднага се вика полиция заради нарушаване на обществения ред. Нормално при такова струпване на хора не полиция ами жандармерия да извикат", коментира Симеон Николов - съдържател на клуб.

Според анкета направена във Варна от неформалното движение на недоволни собственици и клиенти от забраната за пушене, 57% от запитаните варненци са против ветото на цигарите. 23 на сто са намалили цигарите след влизането на забраната, 56 % не са променили навиците си на пушене, а 21% са започнали да пушат повече. Категорично обаче 58% от анкетираните посочват, че са спрели да ходят по кръчми, защото не могат да пушат там. Според Сотиров мотивът на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова за въвеждането на забраната е лъжа. "Министърката твърди, че България е на първо място по ракови заболявания. По данни на Евростат обаче ние сме на 37 място", посочи той.

Исканията на собствениците на заведения е да се върне Закона за тютюнопушенето в стария му  вид - да има зали за пушачи и непушачи, а собствениците на заведения с големина над 70 кв. м. сами да сами да преценяват към коя група клиенти да се насочат. Според тях само така могат да се оправдаят и харчовете, които преди време се направиха за преграждане на помещенията, нещо което задължаваше старата нормативна уредба.  "Хвърлихме хиляди левове за прегради и вентилация, а сега гледаме как парите ни отиват на вятъра", коментираха браншовиците. Те апелираха всички собственици на заведения да се присъединят към националния протест за да падне лицемерната според тях забрана за пушене.