Море върху ограда в Бяла

Животът

21-11-2012, 11:07

Снимка:

Арт-Клуб Бяла

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Като първа, оригинална и авторска работа учениците от Арт- Клуб са сътворили маски в техника папие-маше

Голямо пано от морски камъни на стената на входа на Професионална гимназия по селско стопанство и туризъм в Бяла създадоха възпитаниците на училището. Децата са част от арт-клуб в школото,  който е създаден по проект УСПЕХ. По него в училището са създадени и клубове "Аз-фотографът", "Зелени алтернативи" и "Тенис на маса". 

В "Арт-Клуб" участват 14 ученици. Целта му е да заинтригува и привлече младежите към различни, непознати за тях видове приложни изкуства. Младите хора проявяват огромен интерес към занятията. Те постепенно откриват в себе си неподозирано за самите тях въображение, усет към красивото, започват все по-смело и по-успешно да съчетават формите и цветовете на правените от тях изделия.

Постепенно те се научават да работят с различни материали, техники и специфични инструменти и не по-маловажно: да работят в екип, да си помагат, да се съветват и изслушват помежду си, да търсят и да намират решения на възникващите по време на работата въпроси и съмнения.

Като първа, оригинална и авторска работа учениците са сътворили с голямо търпение, прецизност и майсторство  маски в техника папие-маше. Маските са във венециански и африкански стил и репринти на емблематични маски от известни филми на ужасите.

Учениците правят още забавни фигурки от глина, а също така оригинални бижута и сувенири от моделин и други нестандартни материали.

Най-голям успех сред членовете на клуба има стъклописа. Учениците са се запознали със специфичната техника и са започнали да рисуват малки витражи и да оцветяват и украсяват стъклени съдове (вази, чаши, чиннийки, шишета). 

Резултатите от целогодишната си работа учениците са обединили в две изложби, посрещнати с интерес  от жителите и гостите на Бяла. Избрани експонати от двете изложби са останали  като постоянна експозиция в читалище "Пробуда".