Бабини лекарства с дарове от природата

Животът

24-11-2012, 11:32

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Естествени лекове по стари рецепти

Хладното време ни подсеща, че трябва да помислим как да подготвим организма си за атаките на грипните вируси. От векове американските индианци са познавали и ползвали ехинацеята за предпазване от инфекции. Съвременните изследвания сочат, че тя увеличава устойчивостта на организма срещу вируси и бактерии, а също така облекчава симптомите на алергията, пиропмня Az-jenata.bg.

Сминдухът е подправка, използвана от векове в средиземноморската кухня. А сега се оказва, че е и мощен антиоксидант. Установено е, че помага за подобряване на обмяната на веществата и понижаване на кръвната захар и холестерола. Няма установени странични ефекти, тъй че поръсете със сминдух филийката с масло за закуска и ще се насладите на чудесния му аромат и вкус.

От бабите си знаем, че ментата помага при болки в гърлото и стомаха. И не само това: тя действа успокояващо при възпаление на червата, киселини в стомаха и дори при обикновена настинка. Ако втрием няколко капки ментово масло на челото си, ще намалим главоболието и напрежението в главата.

Червената боровинка най-често се използва за профилактика и лечение на възпаления на пикочните пътища. Редовната й консумация във вид на сок или приемът й като хранителна добавка, ще ни държат далеч от неприятните и опасни уринарни инфекции. Друго доказано качество на този прекрасен плод е, че намалява риска от язва на стомаха и редуцира зъбната плака.

Разширените вени са сред най-честите оплаквания на жените, особено с напредването на възрастта. Болките и отоците в краката са следствие от лошо кръвообращение. Съвременната медицина високо цени венозащитното действие на дивия кестен. Фитотерапевтите определят като особено ценни веществата ескулин и есцин, съдържащи се в него. Първото тонизира вените и ги прави по-пластични и здрави, а второто – намалява опасността от образуване на тромби и укрепва капилярите. Екстрактът от див кестен е силен естествен аналгетик и мощно противовъзпалително средство.

Джинджифил – този малко познат и използван у нас корен, освен че ще добави запомнящ се вкус и аромат на храната ви, незабелязано ще се погрижи за всякакъв вид стомашни неразположения – загуба на апетит, сутрешно гадене, газове, разстройство. Последните изследвания сочат, че джинджифилът може да подпомогне лечението на всичко – от рак до мигрена. Можете да го намерите на щанда за зеленчуци във всички големи магазини. Опитайте и сами се уверете в качествата му.