Пълна промяна: Флашмоб за забрана производството на тютюн

Акция за популяризиране на цинизма на държавата.

Така собственици на заведения наричат новата си инициатива. Те призовават държавата от 1 декември да забрани производството и търговията с тютюн и тютюневи изделия - стока, която е толкова вредна за здравето на нацията. 
"Ние, собствениците на заведения не еднократно заявяваме, че не подкрепяме тютюнопушенето по никакъв повод. Затова стартираме инициатива за тотална забрана на производството и търговията с тютюн и тютюневи изделия. Държавата ни обърна внимание върху смъртоносните последици от употребата на тютюн в заведенията. След като обсъдихме тези доказателства, всички ние се обединихме около искането тази отрова да бъде забранена завинаги. Така ще имаме абсолютно здрава и на практика безсмъртна нация. Ще дадем пример на целия Европейски съюз и на целия свят. Призоваваме и сдружение "България без дим" да ни подкрепят с всички сили", споделят във Фейсбук организаторите на флашмоб насрочен за 29 ноември от 17 часа на площад "Александър Невски". 
Идеята за инициативата среща подкрепа, но не са малко и хората, които твърдят, че призивът няма да бъде разбран, че лозунгът е сбъркан и звучи като ирония на дете, на което са му взели играчката. Емоционално,но неефективно, твърдят скептиците. Друга активна група смята, че каузата е движение по тънък лед. 
"Готови ли сте да жертвате приходите в интерес на здравето? Ако отговорят "да" , то те обричат на глад цял един бранш и губят 1,8 млрд лева от акцизи. Ако отговорят "не" - показват лицемерие и проявяват дискриминация като избират кой бранш да жертват (ресторантьори вместо производители)", е тезата, която за сега среща пълно одобрение в социалната мрежа.
На 22 ноември 500 души във Варна протестираха срещу забрана за пушене на закрито. Тогава те заявиха, че ако законът не падне, след 15 дни протестиращите ще се събират отново за да му обявят бойкот.