Синдикат плаща делата на уволнените си активисти

Новините

26-11-2012, 18:49

Снимка:

© Impact Press Group/архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

В страната се водят 23 000 трудови дела, най-много са за незаконни уволнения

Фонд за съдебна и правна защита са учредили в КНСБ. Той ще заработи от януари 2013 година.  Целта на фонда е да осигурява пари за адвокатски хонорари и правна защита на незаконно уволнени членове на КНСБ. Това обясни лидерът на синдиката инж. Пламен Димитров във Варна.

Към момента във фонда има 200 000 лв., които трябва стигат за дела на около 15 % от всички членовете на синдикалната организация, които са 300 000 души. По данни от 2010 г., който реално са и последните официални,  в страната се водят 23 000 трудови дела. Най-много  са за незаконни уволнения, следвани от неизплащане на заплати и дискриминация.

"Приемаме, че за отстраняване от работа са 1/3-та от тях. Това означава около 7-8 000 дела на година. Ако се вземе предвид какъв е процента на членовете ни спрямо всички заети в страната вярваме, че ще успеем да поемем всички дела", обясни Димитров. Така по думите му парите ще стигнат за правна защита на всички членове на синдиката, които се борят срещу неправомерното си уволнение или за около 1000 дела. На юристите заели със защитата на работниците ще се плаща минималното позволено от закона. Когато делото се спечели и синдикален член бъде възстановен на работа фирмата, която го е уволнила неправомерно ще заплаща и разноските по делото. 

Догодина започват да действат синдикални застраховки срещу безработица в страната, съобщи още Димитров. Те ще са част от застраховка "Живот". Чрез новия застрахователен  продукт, синдикален член загубил работата си ще може да взема още три работни заплати след като е получил обезщетение от работодателя и борсата.