100 китайци командват 1000 родни строители

Новините

28-11-2012, 16:29

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трета първа копка на циментовия завод в Девня, Борисов спести шампанското

В новия завод на "Девня Цимент" ще бъдат вложени 160 млн. евро

Новата производствена линия на "Девня Цимент" ще бъде под надзора на 100 китайци. Те са служители на главния изпълнител SINOMA/CBMI и ще следят как върви строителния процес. За  подизпълнител са си избрали родната "Геотехмин". По строежа ще работят около 1000 българи. 

Част от китайците вече са пристигнали в България за да следят изливането на основите на новия завод. В него ще бъдат вложени 160 млн. евро.

Очаква се новата линия за клинкер и цимент да започне да действа в началото на 2015 г. Дневното производство ще е 4000 тона клинкер. С годишен капацитет от 1,5 млн. тона заводът ще се превърне в най-големият производител в за Italcimenti Group в Европа.

Новият завод ще стане факт въпреки драстичния спад на потреблението на цимент. В последните три години се ползват с 60% по-малко от строителната суровина. Най-голям е бил сривът през 2009 г. когато е отбелязано понижение от 37%. От циментовия завод се надяват, че нуждите на българския пазар ще растат заради проектите за строителство на нови магистрали и големи инфраструктурни проекти.