Грипната вълна идва у нас през януари

Мисия Варна

02-12-2012, 09:49

Снимка:

БГНЕС,архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Глобалните климатични промени биха могли да докарат нови заболявания

Все още никъде в Европа не е установено зараждането на грипна вълна, обясни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от Дарик. Най-вероятно сезонният грип ще започне да се проявява на Стария континент към края на декември, а към края на януари се очаква да достигне и нашата страна. Държавата обаче има готовност да се справи с вируса, който се очаква да засегне възрастните хора, както и тези, които имат хронични заболявания, поясни още експертът.

Според Кунчев грипът няма да представлява толкова голям проблем, колкото глобалните климатични промени, тъй като те биха могли да докарат нови заболявания, които до момента са били единични случаи за страната ни.

„Определено промените в климата стават все по-чувствителни. И всичко това, което се очакваше като опасения, като прогнози преди 10-15 години, на практика започва да се сбъдва в последните две-три с много по-бърз темп. Включително и нещо, което касае пряко хората, каквито са заразните заболявания”, коментира д-р Кунчев.

„Виждаме, че типични тропически заболявания започват да се разпространяват все по на север, започват да стават актуални и ние трябва да организираме надзор над тях. Характерното за всички тях е, че те се пренасят чрез някакви организми. Дали ще бъдат гризачи или комари, или кърлежи, точно затова климатът влияе върху тях, защото се повлияват тези животински видове, които пренасят заболяването”, обясни още експертът.

Д-р Кунчев обоснова твърдението си с няколко примера, доказващи заобикалящите ни климатични промени. По думите на Ангел Кунчев средната температура на повърхността на земята се е повишила с 0,74 градуса за последните сто години, а арктическият лед е намалял с почти 3% само за първото десетилетие на века.