Трифон Зарезан се свлича със сантиметър за ден

Мисия Варна

03-12-2012, 15:15

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

За периода 2013-2015 г. от централния бюджет за заявени над 13 млн. лв. за укрепване

Свлачището "Трифон Зарезан" край Варна се мести с 10 мм на денонощие. То е  в активна фаза, като процесите са динамични, а обстановката се променя ежедневно. Данните за бедствието са на "Геозащита". За периода 2013-2015 г. от централния бюджет са заявени над 13 млн. лв. за свлачището.

850 000 лв. са парите през следващата година за проекти и проучвания. През 2014г. със 7 млн. лв. ще се извършат строителни работи, а през 2015г. – ще се отпуснат още 5 млн. лв. за свлачището. Това се казва в писмото на регионалния министър Лиляна Павлова в отговор на запитване на сдружение "Гражданско общество".

Усилията са насочени към укрепване и възстановяване на пътя, който е общински и на брега, който е държавна собственост. В писмото се отбелязва, че се касае основно за възстановяване на пътя Варна – кк „Златни пясъци”, сп. „Спортпалас” – „Трифон Зарезан”, който е общинска собственост. По тази причина не са налице законови основания регионалното министерство да кандидатства за отпускане на пари от Междуведомствената комисия за възстановяване към Министерски съвет.