След "пиянски скандали" най-сетне приеха Бюджет 2013

Майки с колички протестираха на студа заради майчинските

След часове обсъждане, парламентът най-накрая прие Бюджет 2013.

Заседанието сутринта бе прекъснато поради скандирания "Оставка" от страна на депутати от КБ в пленарна зала към финансовия министър Дянков. Депутатите от КБ поискаха оставката на Дянков заради скандалните му думи от късно снощи, че "тези депутати не могат да гласуват, понеже са пияни".

Председателят на парламента Цецка Цачева прекъсна заседанието по време на гледането на бюджет 2013 и даде почивка от 15 минути. Малко след това Дянков се извини за казаното.

По-късно втори грандиозен скандал избухна в парламента по повод протеста на майките с малки деца, които 45 минути стояха на студа с бебетата си в детски колички и не бяха приети от депутати от управляващата партия ГЕРБ, въпреки настояванията си.

Майките протестираха срещу решението на депутатите да не вдигнат парите за майчинство за деца между 1 и 2 години, които остават 240 лв. на месец. Бебетата им пък бяха облечени с тениски върху дебелите дрешки, на които пишеше "За мен бюджет няма, да му мисли мама".

Общата субсидия за делегираните от държавата дейности за догодина е 1 941 743 600 лв.
Месечната помощ за дете остава 35 лв. за всяко дете от едно семейство. Еднократната помощ при раждане на живо дете е, както следва: за първо дете – 250 лв.; за второ дете – 600 лв.; за трето и всяко следващо дете – 200 лв. Размерът на допълнителната еднократна помощ за дете с установени трайни увреждания 50 и над 50 на сто до навършване на 2-годишна възраст е 100 лв. Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете до една година е 100 лв. Еднократната помощ за близнаци е 1200 лв. за всяко дете.

Депутатите решиха още, че максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г., е 2 млрд. лева.