Час по-малко с влак до Варна

Животът

08-12-2012, 07:00

Снимка:

Impact Press Group/архив

Автор:

в.Монитор

Всичко от Автора

С допълнителни тренове увеличават комфорта на пътниците

ътуването до Варна с влак е съкратено с час в новото зимно разписание на БДЖ и вместо 9 часа, то вече е 8. Това съобщил за „Монитор” маркетинг директорът на БДЖ Димитър Костадинов. Новият график традиционно влиза в сила в първата събота на декември. От 9 до 14 декември промените ще бъдат въведени в цялото движение. Целта на компанията е да бъде запазен обемът на превозите, но часовете на тръгване и пристигане на влаковете да е по-удобен за клиентите на компанията, особено за тези, които използват жп транспорт за отиване и връщане от работа. За да стигне планираният бюджет на компанията, т.нар.

работнически влакове няма да се движат в почивните дни
Допълнителен бърз влак през цялата зима ще се движи от София през Карлово до Бургас. Тръгването му е в 11,45 ч. и пристига в морския град в 17,59 ч. От компанията са преценили, че това са много удобни часове за пътуване за мнозина от пътниците.
Допълнително удобство е създадено за пътниците, които се возят до Силистра и Разград с трена, който стига до Русе. Досега е трябвало да се прекачват на гара Самуил, но сега
движението ще е директно
и в студеното време хората ще се возят, без да се налага да излизат на перона и да чакат връзката си.
Осезателно е свиването на времето в пътуването между София и Благоевград, където от 2,50 ч. возенето по релсите ще бъде само 2,10 ч.
Костадинов обясни, че тъй като все още скоростта на влаковете не може да бъде вдигната механично заради нови локомотиви и скоростни релси, свиването във времето се постига, като се оптимизира броят на спирките, където се спира, и продължителността на престоя.
Увеличава се интензитетът на движение на влаковете по крайградските софийски линии. От Своге до София започва да се движи още един влак, който тръгва в 6,45 ч. и пристига навреме за началото на работния ден. Така общият им брой на ден е три.
Много натоварен със служители в столицата е тренът, който потегля от Мездра, заради което по тази линия ще бъдат добавени допълнително вагони в пиковите часове.
По линията между Пловдив и София е предвиден още един влак, който тръгва рано сутрин. Още един влак ще облекчи комфорта на пътниците от Перник, които ще пристигат на гарата в осем без пет.
Димитър Костадинов обясни, че някои от линиите са вече удължени, което ще повиши приходите и натовареността им и с едно движение ще бъдат обслужени повече пътници. Той допълни, че зимният график започва да се подготвя още през март, когато минава през одобрение на общините.
Сред големите проблеми на железницата е липсата на достатъчно вагони и локомотиви.