Корабокрушенецът от Северно море се върна жив и здрав

Животът

09-12-2012, 13:48

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спасиха варненски моряк от потънал автомобиловоз

Варненският кадет Тодор Демерджиев е един от оцелелите от потъналия автомобиловоз "Baltic Ace"

Единственият български моряк от потъналия автомобиловоз "Baltic Ace" Тодор Демерджиев се прибра жив и здрав. Той бе посрещнат на летище Варна от родителите си и свои приятели и близки. Най-щастлива да го види естествено бе майка му. По думите и две неща са спасили сина й - свети Николай и дядо му, на когото е кръстен. "Тръгна с икона на свети Николай в багажа и мисля, че това е нещото, което го е спасило. Второто е дядо му Тодор, на когото е кръстен и който също беше моряк", разказа развълнуваната майка. 

След блъсъка с контейнеровоза "Corvus J" Тошко се  опитал да запаси самообладание и да предприеме адекватни действия, научени от преподавателите му в специалността "Корабоводене" в Техническия университет. Макар и да има протокол за подобни ситуации, обаче нещата се развиха толкова бързо, че и най-опитният моряк трудно би реагира в такава ситуация, разказва кадетът. 

По думите на оцелелия моряк, при произшествието не е имало време за мислене. Той е бил на мостика, когато е станал сблъсъка. "След скока в ледените води на Северно море си казах само  студено, много студено, но трябваше да се действа - да си помагаме за да се спасим. Това беше единственият ни шанс", обясни 23-годишният Демерджиев.
Случилият се в международни води инцидент ще бъде разследван. "Има компетентни органи, които ще се изкажат - кой е виновен, има ли виновен въобще", обясни Тошко. Корабокрушенецът благодари за оказаната подкрепа и отсече, че международната спасителна операция е била проведена перфектно. В операцията са участвали белгийски, холандски и германски служби. "Беше страхотно организирана. Мен сме спасиха с хеликоптер. Дължа живота си на тях", каза оцелелият български моряк.