Специализантите по SHI ще подписват съгласие за поне 5 години работа у нас

Интервю с проф. Красимир Методиев от Медицинския университет във Варна

Проф. Красимир Методиев е ръководител на Катедра „Предклинични и клинични науки“ към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Президент е на Интернационална медицинска асоциация България (ИМАБ) и генерален секретар на Европейската федерация по химиотерапия, инфекции и рак. Той е Почетен консул на Израел в България и повече от 20 години дава своя принос за сътрудничеството между двете страни в областта на здравеопазването и медицинската наука.

- Проф. Методиев, как се стигна до предоставянето на стипендиите за специализация в една от най-модерните болници в света – университетската болница „Шеба“ в Тел-Хашомер?

- Стипендии за специализации на млади български лекари в Израел са предоставяни по линия на ИМАБ от 1993 г. до момента, като техният брой е вече над 130 – в университетските болници „Шеба“ в Тел-Хашомер (eдно от големите предградия на Тел Авив), „Хадасса“ в Ерусалим, „Барзилай“ в Ашкелон и „Рамбам“ в Хайфа. Началото беше в далечната 1991/1992 г., когато аз бях първият български лекар, поканен като гост-професор в болницата „Шеба“ за работа върху научен проект по клинична имунология. В продължение на 6 месеца работих със световно-известния проф. Йехуда Шьонфелд, но идеята ми беше да отворя врати за квалификация на наши медици в Израел, където медицината е със световен авторитет. И след като подписах договор за сътрудничество между „Шеба“ и ИМАБ, от 1993 г. започнахме изпращането на български лекари в Израел - от начало за по 3 до 6 месеца (в „Шеба“ и „Барзилай“), а от 1995 г. и за по 1, 2, 3 и повече години (в „Хадасса“ и „Рамбам“). 

Искам веднага да уточня, че ИМАБ и Медицинският университет във Варна са партньори в тази дейност и от досегашните стипендианти повече от половината са от Варна или възпитаници на МУ-Варна. Хубавото е, че успяхме през последните години да договорим с Министерството на здравеопазването признаването на стажа по дадената специалност в Израел за изискуемия срок на специализация и с право на явяване на държавен изпит за съответната дисциплина. По тази линия над 20 български лекари вече имат своята защитена специалност, придобита чрез стажа им в Израел.

Що се отнася до сегашния проект, за 2-годишните стипендии в „Шеба“, това е ново продължение на сътрудничеството ни с тази уникална болница, подплатено вече с подкрепата и на бизнеса. Различното в случая е продължителността на квалификацията - 2 години, както и определените специалности - неонатология, патология и анестезиология, при това с общо 6 стипендии - по две за всяка дисциплина. Друг важен момент е, че изпратените наши лекари ще подпишат нотариална декларация, че се задължават при завръщането си в България да работят най-малко 5 години в наши болници, а не - след като придобият авторитетен опит и знания в уникалните условия на Израелските болници, да се изнесат директно в чужбина.

- Какво включва стипендията?

- Стипендията ще бъде за срок от 2 години и ще включва абсолютно всичко – осигуряване на работно място и работен лиценз (ограничен и важащ само за територията на болницата „Шеба“), настаняване в обзаведен апартамент, професионални и лични здравни застраховки. Ще се поемат и разходите по пътуването и двупосочните самолетни билети. Специализантите ще получават заплата в размер на 4000 български лева в местната валута шекели на месец, от които ще се изваждат дневните удръжки за храна. Наемът на жилището също ще се поема от болницата.

- Как ще могат да кандидатстват желаещите?

- През интернет сайта на стипендиантската програма SHI www.shebafellowship.com. Там ще намерите електронен формуляр, който трябва да попълните. Необходимата информация, данните и документите може да изпратите и на посочения e-mail адрес или по пощата. Срокът за кандидатстване е до 15 януари 2013 г.

Въз основа на критериите за предварителен подбор, които също можете да намерите на посочения сайт, от всяка специалност ще бъдат избрани по 10 кандидата. Те ще бъдат поканени за индивидуално интервю с журито на конкурса. В журито, в което аз съм член и модератор, влизат едни от най-добрите лекари и преподаватели по медицина в България и Израел. Това са проф. д-р Йехуда Адлер, заместник-директор на Университетската болница „Шеба“, който координира провеждането на стипендиантската програма SHI, акад. Богдан Петрунов - водещ специалист в областта на имунологията и алергологията в България, проф. Владимир Пилософ - изпълнителен директор на Националната кардиологична болница и председател на Българската педиатрична Асоциация и г-н Тамир Шабат - Изпълнителен директор на „Куадрант Бевъриджис”.

- Стипендиантската програма SHI само към България ли е насочена?

- Паралелно и в Румъния тече конкурс за подбор на същия брой специализанти по същите специалности.

- Колко стипендии за специализация ще бъдат предоставени от ИМАБ тази година? Как и в какъв срок могат да кандидатстват желаещите?

- Продължаваме дългогодишната традиция и през тази година нови млади медици ще бъдат изпратени от ИМАБ на квалификация в споменатите болници в Израел с начална едногодишна стипендия. Тази стипендия обхващаща всичко от престоя там и е с по-различни параметри. Подробна информация и контакти може да намерите на уебсайта на ИМАБ). Това, което е важно да отбележим, е че тя е с опция за продължение на срока, което се определя от мотивацията на специализанта, представянето му там, мнението на супервайзора-професор от Израел, както и решението на ИМАБ. Намеренията ни са да предоставим нашите стипендии на поне 5-6 млади лекари за всяка година в болниците „Хадасса“, „Шеба“ и „Рамбам“.

- А как стои въпросът с това специализантите ни да получават нужните знания и умения навън, но след това да се завръщат да практикуват в родната си страна?

- Това е въпрос, който лично мен ме вълнува много, защото от тези над 130 наши специализанти в Израел, най-малко 2/3 вече не са в България. Някои остават в Израел, а повечето се насочват към Европа, САЩ, Канада, дори Австралия. Нека уточня, че всеки лекар, преминал през школата на израелските болници, получава невероятен шанс за своята квалификация, а постигнатото от него му отваря вратите на всяка елитна болница по света. Сертификатът от израелска болница за специализация 1, 2 и повече години е най-важната част от професионалната биография на всеки млад лекар, насочил се към чужбина. Но именно това ме притеснява - че даваме уникален шанс за квалификация на наши млади медици, които след това не се връщат да дадат знанията и опита си у нас, а минават транзит в посока извън България. 

Това беше тема, която успях да обсъдя с министъра на здравеопазването, говорил съм и с редица депутати, както и с Председателя на БЛС. Явно обаче това е въпрос, който, за да намери отговор, изисква и много по-сериозен ангажимент - от страна на Правителството, от страна на местната власт, от страна на всяка наша болница, защото в крайна сметка се свежда до личната мотивация на всеки български медик.