Пада такса "смет" за незастроените земи

Мисия Варна

10-12-2012, 14:30

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Революция в данъците: Такса смет на квадрат

Налогът за необитаемите имоти остава

Такса смет във Варна остава непроменена и през 2013 г., но община Варна няма да спре да събира налог и за необитаемите имоти в града. Това стана ясно на комисията по благосутройство и комунални дейности към местния парламент на Варна. Въпреки становището на омбудсмана, че община Варна събира незаконно такса смет от хора, които не ползват имотите си Наредбата за определяне и администриране на местните данъци и такси остава непроменена в тази си част. 

От такса смет обаче ще бъдат освободени незастроените терени, за които досега също се плащаше налог. Собствениците на такива земи трябва да подадат декларация за освобождаване от таксата до 31 януари.  Към нея собствениците трябва да приложат и бележки от ВиК и енергоразпределителното дружество, че за въпросния имот са спрени вподаването на ток и вода. Освен това ще е нужна и декларация, че от осободеният от такса терен няма да се изхвърля листна маса. 

Според план-сметката, която съветниците приеха, през следващата година разходите за чистота ще бъдат почти 23 млн. лв. Намаляват парите, които ще дават на сметопочистващите и сметоизвозващите фирми, но се увеличават тези за завода за боклук. За зимното почистване са предвидени 1,4 млн. лв. Точно толкова ще отидат и за заплатите на общинските служители, които следят за чистотата.