"Градски транспорт" на съд за 750 000 евро

Мисия Варна

12-12-2012, 14:00

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Транстриумф" зашлеви Община Варна

В "Градски транспорт" по-високи заплати, ама друг път

Дружеството пуска обществена поръчка за адвокати, които да го представляват на стойност 30 000 лв.

Авантюрата на местната власт във Варна, общинския превозвач "Градски транспорт" да купи частния "Транстриумф" уж за да кандидатства по европроект за над 100 млн.лв. няма да остане безнаказана. Дело за 750 000 евро в Арбитражния съд са завели собствениците на частна компания ("Фрея турс" АД и "Болкан трейд" ООД) на 30 ноември. Общинската фирма е имала двуседмичен срок за да изпрати писмен отговор до съда. Срокът обаче изтича след два дни и дружеството ще иска удължаване. 

Всичко това стана ясно на комисията по транспорт към местния парламент на Варна. Бордът на "Градски транспорт" поиска от съветниците разрешение да пусне обществена поръчка за адвокати по делото. Юридическите услуги  ще струват на дружеството 30 000 лв. 

"Градски транспорт" да се представлява от общинските адвокати, настоя съветникът Марио Шиваров за да се спестят адвокатските хонорари, а ако се наложело на по-късен етап да се наемели външни консултанти. От борда обаче контрираха, че заради спецификата на казуса, общинските юристи нямало да свършат работа. В крайна сметка съветниците упълномощиха Съвета на директорите да вземе решение кое е по-подходящо, външни адвокати или такива от общината. 

Причината за делото е неустойка в размер на 750 000 евро, които превозвачът дължи заради виновност за неизпълнение на предварителния договор за купуване на конкурента си "Транстриумф холдинг".