И Синодът против задължителната предучилищна за 4-годишните

Новините

14-12-2012, 14:17

Снимка:

БГНЕС,архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Родители на протест, не искат задължителна градина за 4-годишните

Светият синод подкрепя родителските организации, които са против задължителното посещение на 4-годишните деца на предучилищна.

Това обяви Десислава Панайотова, експерт в културно-просветния отдел на Синода, цитирана от радио Дарик. По думите и ако законът се приеме, от Българската православна църква ще поискат президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на закона.
От Светия синод настояват да се предвиди и въвеждането на предмета „Религия" в задължителната подготовка на децата и учениците.
Калоян Дамянов от Национална агенция на ресурсните учители обяви, че задължителното посещения на предучилищна на 4-годишните ще постави в неудобно положение децата с увреждания от малките общини, които няма да имат достъп до ресурсни учители: "С въвежданите мерки в този законопроект по-скоро се нарушават правата на децата и на техните родители най-вече. Това ще реши много семейства на деца със специални потребности от достъп до услуги, особено в малките общини и отдалечените места".
Родителските организации обявиха, че ще продължат да настояват тази точка от закона да отпадне, защото тя би навредила на децата им, информира още Дарик.